gazanija

Gazanija – zvijezda ljetne gredice

Gazanija je niska trajnica, koja će u područjima s oštrim zimama lako stradati od mraza, pa ju tamo uzgajamo kao jednogodišnju vrstu. Pripada porodici Asteraceae, a porijeklom je iz Južne Afrike, odakle je u Europu prenesena 1892. godine.U uzgoju je najčešća vrsta latinskog naziva Gazania rigens. Idealna je vrsta za sadnju u primorju s obzirom da izuzetno dobro podnosi jako sunce i nedostatak oborina. Gazanija ima duguljaste listove, na rubu lagano urezane. Listovi su na licu zeleni, a na naličju srebrnasti, skoro bijeli.

Cvjetovi su bijeli, narančasti, ružičasti, bakreno crveni, a u mnogih sorti su višebojni. Razlikuju se i u obliku latica, koje su kod nekih sorti špicaste, kod drugih blago uvijene. Otvaraju se samo po sunčanom vremenu, a čim sunce zađe, cvjetovi se zatvaraju. Puzi po tlu, pa će za kratko vrijeme prekriti veliku površinu. Zato ju sadite na razmak 15-20 cm biljka od biljke.

Zahvaljujući voštanoj prevlaci po listovima, otporna je na isušivanje, kao i na mnoge bolesti. Otporna je i na napad štetnika, no povremeno štete mogu napraviti puževi, pogotovo ako je zasađena na sjenovitom mjestu. Na gazaniju se povremeno mogu naseliti i lisne uši. Cvjeta od proljeća pa do u jesen.

Boja cvijeta: bijela, žuta, narančasta, crvena, ljubičasta, ružičasta

Položaj i tlo: uzgaja se na svakom dobro dreniranom tlu, na potpuno osunčanim položajima.

Zalijevanje: Zalijevajte umjereno, jer je vrsta otporna na sušu. U nedostatku vlage, blago će uviti listove.

Razmnožavanje: dijeljenjem u kasno ljeto ili ranu jesen dobit ćete odmah velike, dobro razvijene biljke koje do sadnje sljedećeg proljeća treba zaštititi od mraza. Moguće je i uzgoj iz sjemena koje se sije u veljači. Mlade biljčice se krajem ožujka presađuju u pojedinačne posude u kojima se njeguju do sadnje na stalno mjesto.

Primjena: za sadnju na gredice, posude, kamenjare, kao pokrivač tla.

Savjet +

U područjima s oštrim zimama, biljku zaštitite prekrivanjem zaštitnim materijalima. Preživi li, sljedeće će godine biti još ljepša.