mikoriza

Mikoriza – jednostavno do većih prinosa

Uzgoj povrća danas je postala omiljena aktivnost mnogih koji imaju tu sreću da u blizini svog doma imaju barem mali vrt u kojem je uzgoj moguć. U proizvodnji povrća mnogi posustanu već nekoliko tjedana nakon početka uzgoja, kada se osvijeste koliki štetnici i biljne bolesti onemogućavaju normalan rast i razvoj povrća. Mikoriza može pomoći.

Ako spadate u skupinu onih koji neće lako posegnuti za sintetskim zaštitnim sredstvom, morate učiniti mnogo kako bi povrću pomogli na druge načine da se othrva napadu bolesti i štetnika.

Jedan od načina kako to postići je dodavanje mikroiznih gljiva kod sadnje povrća, što je danas popularna metoda kod organskog uzgoja. Samo značenje mikorize mogli bi smo opisati kao aktivnost zemljišnih gljivica na korijenu uzgajane biljke.

Koristi od mikorize

Mikoriza je izuzetno korisna u povrtnjacima, jer poboljšava rast i razvoj povrća te pomaže u održavanju zdravlja biljaka. Učinak mikroiznih gljiva je mnogostruk.

1.       Poboljšanje apsorpcije vode: Mikorizne gljive razvijaju finu mrežu hifa, koja se širi kroz tlo i tako povećava apsorpcijsku površinu korijena, što omogućuje bolju apsorpciju vode i smanjuje rizik od suše. Istraživanja su pokazala kako je površina korijena biljke kod koje je došlo do mikorize, čak 4-5 puta veća od površine korijena biljke kod koje mikoriza nije prisutna

2.       Povećana dostupnost hranjivih tvari: Mikorizne gljive mogu efikasnije izvlačiti hranjive tvari iz tla, uključujući dušik, fosfor, kalij i druge minerale. Biljke kod kojih je uspostavljena mikoriza korijena mogu bolje iskoristiti hranjive tvari iz tla te tako postići zdraviji rast.

3.       Jačanje otpornosti na stres: Mikoriza pomaže biljkama da se lakše nose s različitim stresnim uvjetima, kao što su suša, visoke razine soli u tlu ili visoke temperature. Mikroizne gljive stvaraju zaštitni omotač oko korijena biljaka i tako im pružaju dodatnu zaštitu.

4.       Smanjenje potrebe za gnojivima: Zbog bolje apsorpcije hranjivih tvari, biljke kod kojih je došlo do mikorize, zahtijevaju manje gnojiva, u prvom redu mineralnih, što svakako ima pozitivan učinak na okoliš.

Mikorizne gljivice primjenjuju se na dva načina. Kao otopina, u kojoj se korijenje biljaka namače neposredno prije sadnje, a mogu se koristiti i suhi miceliji gljiva koji se dodaju u rupu za sadnju, prije polaganja biljke. Idealno je dodavanje mikroiznih gljiva neposredno pred sadnju.

Njega tla nakon primjene mikoriznih gljiva

Kako se ne bi poremetila fina struktura mikoriziranog korijena, preporuka je ne okopavati tlo nakon sadnje. Izrastanje korova spriječite malčiranjem površine, a upravo je ispod sloja malča idealan medij za uspješnu mikorizaciju. Također je vrlo važno održavati primjerenu vlažnost tla, jer su jedino u vlažnom tlu gljivice stalno aktivne.

Mikorizne gljive je danas moguće nabaviti u svim bolje opskrbljenim poljoprivrednim trgovinama uz povoljnu cijenu, pa je doista preporuka iskoristiti ih po sadnji, ne samo povrća nego i voća, cvijeća i ostalog ukrasnog bilja.