kniphofija

Tritoma – kniphofia ili plamenka

Tritoma (lat. Kniphofia uvaria) je lijepa trajnica porijeklom iz tropskih predjela Afrike, a pripada porodici Asphodelaceae kojoj pripada i Aloe vera. Raste iz podzemne stabljike – rizoma. Iz busenova nalik travi razvijaju se do 1,2 metara visoke cvjetne stapke pri vrhu kojih se nalaze gusto zbijeni cjevasti cvjetovi s izraženim prašnicima. Boja cvijeta je crvena, narančasta, žuta ili bijela. Kod mnogih su sorti donji cvjetovi žuti, a pri vrhu crveni ili narančasti. Podsjećaju na plamen pa otuda i hrvatski naziv – plamenka. Cvjeta od lipnja do rujna. Cvjetovi se otvaraju od baze prema vrhu i dugotrajni su.

Boja cvijeta: crvena, narančasta, žuta, bijela, kao i kombinacije navedenih boja.

Položaj i tlo: uzgaja se na dubokim, humusom bogatim tlima, na vlažnim, ali dobro ocjeditim tlima. Preferira pjeskovita tla. Uzgaja se na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni.

Zalijevanje: tijekom ljeta zalijevajte obilno.

Razmnožavanje: najjednostavniji je način razmnožavanja dijeljenjem u proljeće. Dovoljno je vilama ili štihačom izvaditi cijelu biljku iz tla te ju rasijecanjem podijeliti na nekoliko dijelova, od kojih svaki mora imati dobro razvijenog korijenja.

Primjena: za gredice, za sadnju u posude, za rez. Ako se sadi na gredici, sadite ju u njenu pozadinu.

Savjet +

  • Kako bi spriječili isušivanje, tlo uokolo biljke malčirajte u proljeće.
  • Redovito uklanjajte ocvale cvjetove.
  • Kod uzgoja u hladnijim klimatima, biljku pred zimu prekrijte zaštitnim materijalom kako ne bi smrzla.
  • Biljka se brzo širi pa je svakih nekoliko godina podijelite. U protivnom će se previše razrasti i zagušiti svo ostalo bilje na gredici.