čupavac

Biljke za sadnju uz more?

Mjesta u blizini mora, izložena čestim udarima vjetra koji sa sobom nosi čestice soli, i nisu baš idealno mjesto na kojem će s lakoćom uspijevati mnoge biljke.

Najbolje to znaju oni koji uz svoje vikendice blizu mora, ne uspijevaju uzgojiti baš svaku vrstu koju su zamislili. No ipak, mnogo je vrsta koje će uspješno odolijevati stalnim udarima vjetra i posolici.

Među najotpornije vrste drveća, pogodne za sadnju u blizini mora jesu svilenkasta akacija (Albizzia julibrissin) i svima dobro znani tamaris (Tamarix sp.). Tamaris toliko dobro podnosi sol, da se čak može i zalijevati morem.

Od zimzelenih vrsta uz more najbolje uspijevaju Alepski bor (Pinus halepensis), primorski bor (Pinus maritima) i brucijski bor (Pinus brutia).

Od grmolikih vrsta otporne su brnistra (Spartium junceum), ružmarin (Rosmarinus sp.), suručica (Spiraea sp.), lavanda (Lavandula sp.), planika (Arbutus unedo), grmoliki sljez (Hibiscus syriacus), mirta (Myrtus communis) i tršlja (Pistacia lentiscus).

Od najotpornijih vrsta valja istaći pitospor (Pittosporum tobira) i japansku kuriku (Evonymus japonica).

Svakom će vrtu osobitu draž dati i čupavac (Carpobrotus sp.), mesnatica koja svojim dugim ograncima brzo prekriva površinu, a odlično podnosi jaku izloženost suncu i nedostatak vode.