posadi sam

Popločenja za terase i vrtne staze?

Popločenja i staze neizostavan su element svakog vrta. Popločena terasa pred kućom predstavlja produžetak boravišnog prostora, dok staze vode do svih zanimljivih dijelova vrta.

Materijal koji ćemo odabrati za popločavanje ovisi o stilu vrta, izgledu kuće. U modernije najčešće postavljamo gotove betonske ploče dok će se u vrtove starijih, romantičnijih kuća bolje uklopiti popločenja i staze od drveta ili kamena.
Materijali kojima popločavamo terase koje se nalaze uz samu kuću, bojom ne bi smjele odudarati od boje pročelja, a materijal od kojeg su izgrađene trebao bi se lako održavati.
Isto tako kod odabira materijala vodimo računa i o području, pa tako npr. u područjima sa zimskim mrazevima nikako ne valja postavljati popločenja od skliskih materijala.

Drvo

Drvo će se lako uklopiti u ambijent mnogih vrtova. Mnogo je vrsta drveta od kojih se mogu postaviti podne površine i staze. Ipak, među njima ima mnogo razlika. Ukoliko upotrijebimo meko drvo, koje je znatno jeftinije (primjerice drvo crnogorice) njegova trajnost neće biti velika, budući će pod utjecajem vlage i raznih organizama brzo istrunuti, te će ga biti potrebno često mijenjati. Dosta skuplje, no zato i znatno dugotrajnije jest tzv. tvrdo drvo, primjerice tikovina, mahagonij i sl. Podne površine od ovih vrsta drveta dugo će se održati, i ne zahtijevaju neku posebnu njegu.
Za koje god drvo da se odlučimo, dobro ga je prije postavljanja zaštititi fungicidnim premazom za zaštitu od truljenja, a moguće je i lakiranje lakom za zaštitu od utjecaja atmosferilija.

Kamen

Kamen je materijal kojeg najčešće koristimo za popločavanje. Moguće ga je koristiti ili u prirodnoj formi, dakle neobrađenog ili rezanog u ploče. Ovisno o ambijentu biramo jednu od ove dvije mogućnosti. Ukoliko se ploče postavljaju direktno na tlo, među njih sijemo travu koja pomaže povezivanju ploča, a lijepo je među njima vidjeti i poneku jastučastu trajnicu. Kod odabira vrste kamena vodimo računa o ambijentu. Nikako ne valja primjerice negdje u zagorju terasu popločiti npr. bračkim kamenom. Uvijek valja birati kamen koji prevladava u okolnom području.
Inače u ovu skupinu spadaju i mramorne ploče, istina skuplje, ali dugotrajnije.
Granitne kocke mnogima su izbor broj jedan. Dugotrajnije su, no za postavljanje je potrebno dosta umijeća.

Opeka

Opeka vrtu daje starinski izgled, i lijepo će se uklopiti u ambijente starinskih vrtova. Jednostavna je za postavljanje i dugotrajna. Kod nabavke valja voditi računa o vrsti opeke. Valja izabrati tvrdu, namijenjenu primjeni na otvorenom. Moguće ju je slagati na mnogo načina, primjerice naizmjenično, kao parket, riblju kost i sl. Tijekom zime na humidnim područjima često dolazi do nakupljanja algi na opeci, pa ista postaje skliska, a i gubi se njena lijepa crvena boja. Stoga ju je nakon postavljanja potrebno poprskati kakvim sredstvom protiv algi. Isto je dobro ponoviti svake godine pred zimu.

Beton

Betonska popločenja
Betonske ploče – imitacija drva

Danas su u prodaji brojne vrste gotovih betonskih popločenja u raznim bojama i oblicima. Jednostavni su za postavljanje no zahtijevaju dobru pripremu terena koja se izvodi u nekoliko slojeva, a sve u cilju boljeg prianjanja uz podlogu. Sa površine na koju će se betonska opločenja postavljati uklonimo gornji sloj tla u visini 30-40 cm. Naspemo drenažni sloj šljunka granulacije 20-30 mm u visini oko 15 cm. Poravnamo i dobro nabijemo, te podesimo padove za odvodnju. Poviše ovog sloja dolazi sloj sitnog kamena granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm. Poravnamo. Nakon toga započnemo sa postavljanjem betonskih blokova u željenoj formi. Svaki blok dobro sabijamo drvenim ili gumenim čekićem. Nakon postavljanja ploča, površinu zaspemo kvarcnim pijeskom granulacije 0-1 mm koji mora uči u sve fuge. Višak pijeska uklonimo metlom.

Šljunak i oblutci

Šljunak
Šljunčana terasa

Staze i terase od ovih materijala djeluju prirodnije i mekše. Ovi su materijali jeftini, no površine pod šljunkom i oblucima imaju i dosta nedostataka. Kao prvo, lako se rasipaju pa će kamenčića biti svuda po vrtu. Stoga terase i staze na koje ćete prosuti ove materijale ogradite kakvim rubom. Isto tako pod ove materijale postavite plastičnu foliju na kojoj ostavite rupe za otjecanje suvišne vode. Folija će spriječiti izrastanje korova koji bi takve površine mogli učiniti neuglednima.