Karpobrotus – čupavac

Karpobrotus ili čupavac (lat. Carpobrotus edulis) je sukulent, samonikla vrsta koju najčešće susrećemo u našem obalnom pojasu, gdje se spušta niz strme laporaste litice i suhozide koje prekriva poput zelenog tepiha. Izbojci čupavca dosegnu dužinu i do 3 metra. Pripada porodici Aizoaceae, a porijeklom je iz Južne Afrike, Australije, Čilea i Meksika.  Ono što ovu vrstu čini zanimljivom jesu veliki cvjetovi, promjera i do 10 centimetara koji se sastoje od nekoliko redova tankih latica, dok je središte cvijeta ispunjeno brojnim, izraženim prašnicima.

Obilna cvatnja od ožujka

S cvatnjom započinje već u ožujku, a cvatnja se nastavlja do u ljeto. Cvjetovi se otvaraju za sunčana vremena, a pred večer se zatvaraju. Cvjetovi su na žalost kratkotrajni, ali s obzirom na obilnu, kontinuiranu cvatnju, u njima uživamo tijekom nekoliko mjeseci.

Jedna od odlika zbog kojih je neprocjenjiva u priobalju jest izuzetno dobra podnošljivost posolice, pa je odlična kao vrsta za sadnju uz sam obalni pojas, gdje uspijeva malo koja vrsta. Velika mu je značajka u sprječavanju erozije lakih, pjeskovitih tala. Bez većih problema će podnijeti i kratkotrajna hladna razdoblja.

Boja cvijeta: najčešće ružičasta, žuta.

Položaj i tlo: uspijeva na gotovo svakom tipu tla. Ipak preferira rastresita, pjeskovita tla, a  najbolje uspijeva na  položajima koja su veći dio dana okupana suncem.

Zalijevanje: Biljka ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu, čak ni zalijevanje s obzirom da poput svih mesnatica, u svojim listovima pohranjuje dovoljne količine vode za dugo sušno razdoblje.

Razmnožavanje: lako se razmnožava reznicama, koje se ukorjenjuju u mješavini vrtnog tla i pijeska.

Primjena: uglavnom za sadnju u kamenjari, suhozidima ili za prekrivanje laporastih litica uzduž obale. Moguća je sadnja i na prozorskim sandučićima.

Napomena: iako će se vrsta dobro razvijati i na zasjenjenim položajima, na takvima neće tako obilno cvjetati kao na suncu, a cvatnja ponekad može i potpuno izostati.

Slična karpobrotusu, pripadnica iste porodice je i pustinjska ruža (lat. Delosperma cooperi) koja se također uzgaja na siromašnim tlima, na punom suncu, ali će za razliku od karpobrotusa ipak ljeti zahtijevati povremeno zalijevanje.