Floribunda – ruža dugotrajne cvatnje

Floribunda je vrsta ruže, koju odlikuje dugotrajna cvatnja, cvjetovima koji dolaze u gustim kiticama. Njeno je glavno obilježje neprekidna cvatnja tijekom cijelog ljeta i jeseni, te dobra podnošljivost hladnoće. Prve su floribunde nastale još 1875. godine, zahvaljujući francuskom uzgajivaču Guillotu, a nastale su križanjem različitih sorti ruža. U nekim ćete priručnicima ovaj tip ruže pronaći pod nazivom polijante.

Floribunde narastu od 40 – 100 centimetara, ovisno o sorti, a dolaze u velikoj paleti boja. Dakle, moguć je njihov uzgoj kao grma, ali i kao ruže stablašice. Idealne su za sadnju na gredice, cvjetne posude, a neke se sorte mogu upotrijebiti i za niske živice. Otpornije su na napad bolesti i štetnika od ostalih ruža. Jedini nedostatak je taj što neke sorte nemaju tako intenzivan miris, kao primjerice čajevke.

Kao i sve ruže, tako i floribunde vole sunčana i prozračna mjesta, a blaga podnevna zasjena biti će dobrodošla. Trajno sjenovite položaje treba izbjegavati. Tlo za sadnju mora biti dobro odvodnjeno, rahlo i bogato humusom. Nije li tlo takvo, površinu na kojoj će se ruže saditi obogatite većom količinom organskog materijala.

Ne sadite na mjesto gdje je ruža već rasla

Preporučljiva pH reakcija tla kreće se između 6-6,5. Pripremu terena bilo bi dobro obaviti u jesen, a samu sadanju u proljeće sljedeće godine. Treba izbjegavati sadnju ruža na onim područjima gdje su već bile posađene, budući na istima dolazi do tzv. «iscrpljenosti» tla, uzrokovane djelovanjem tvari koje luči korijenje ruža i nematoda tla. Kod sadnje je preporučljivo saditi nekoliko biljaka zajedno, pazeći pri tom na razmak sadnje. Biljka od biljke trebale bi biti udaljene 45-100 cm, ovisno o sorti.

Orezivanjem produžite cvatnju

Što se njege floribundi tiče, ne razlikuje se umnogome od njege ostalih tipova. U proljeće prije no što započnu sa tjeranjem mladica ruže valja orezati.  Za floribunde, kao i za čajevke i mini ruže vrijedi pravilo kako se svi izdanci orezuju na visinu od oko 20-30 cm, budući cvjetove formiraju na mladim izdancima.

Za razdoblja rasta, orezujemo ocvale cvjetove, bilo svaki pojedinačno ili cijelu kiticu, ako je procvala. Na taj ćemo način potaći biljku na tjeranje novih izboja i ponovnu cvatnju. Ona će ovog puta ipak biti nešto manje intenzivna.

Od ostalih radnji valja napomenuti kako je redovito zalijevanje, naročito ljeti, obavezno. Prihranjuje se 3 puta godišnje (krajem ožujka ili u travnju, zatim u svibnju, te u srpnju) kompleksnim mineralnim gnojivima (NPK) koja ne sadrže klor. Danas je moguće nabaviti i specijalna gnojiva za ruže koja osim navedenih elemenata sadrže i magnezij i željezo.

Pred zimu, ruže zaštitite nagrtanjem i obavijanjem granama crnogorice.