uzdignute gredice

Uzdignute gredice

Uzdignute gredice sigurno su jedan od najlakših načina podizanja prinosa u vrtovima koji imaju slabu kvalitetu vrtnog tla. Uz to, znatno su jednostavnije za održavanje jer je u njima smanjena pojavnost korova. Ne manje važno, kod uzdignutih gredica nema toliko saginjanja kao kod uzgoja na tlu, pa su primjerenije pogotovo za vrtlare starije životne dobi.

Prednost je uzdignutih gredica što se u njima tlo prije zagrije, pa je prinose moguće očekivati i nekoliko tjedana prije nego kod sadnje na običnu vrtnu gredicu.

Pravila za izgradnju uzdignutih gredica

·  Odabir odgovarajućeg položaja

Kako povrće koje se uglavnom uzgaja na uzdignutim gredicama zahtijeva dosta sunca, za njihov smještaj pronađite površinu bez nagiba, na položaju koje je barem 6-8 sati dnevno obasjano suncem.

·  Odabir odgovarajućeg materijala za izgradnju

Iako ih je moguće raditi od različitih materijala, primjerice od kamena ili cigle, ipak su najjednostavnije za postavljanje one od drveta. Takve možete i rastaviti na kraju sezone kako drvo ne bi propadalo tijekom zime. Kod odabira drva, birajte ono tvrđe, idealno od cedra, koje će ostati postojano tijekom više godina.

Svakako izbjegavajte drvo koje je tretirano različitim kemikalijama, a koje se postupno otpuštaju u tlo. Stare željezničke pragove, iako izgledaju savršeno, nikako nemojte koristiti jer su tretirani izrazito agresivnim kemikalijama koje će sigurno s vremenom doprijeti u tlo te ga zagaditi. Sigurno ne želite konzumirati povrće uzgajano u takvom tlu.

·  Dimenzije

Dimenzije uzdignute gredice treba prilagoditi površini vrta, ali je nekakvo uobičajeno pravilo kako ne bi trebale biti šire od 1,4 metra, da bi rukama nesmetano mogli dosegnuti do svih njenih krajeva. Dužina je proizvoljna, ali će svakako ljepše u prostoru izgledati više kraćih gredica, od npr. 2-2,5 metra, nego jedna dugačka 5 metara. Ako postavljate više gredica jednu uz drugu, svakako između njih ostavite oko pola metra razmaka kako bi ste imali nesmetan prolaz. Uobičajena dubina je između 30 i 60 cm, iako može biti i dublja, ali će vam u tom slučaju biti potrebno znatno više supstrata za njihovu ispunu.

·  Ispuna gredice

Ako gredicu podižete na zakorovoljenoj površini, na njeno je dno potrebno staviti materijal koji će spriječiti prorastanje trave. To može biti sloj kartona ili novina ili, idealno, ako gredicu nećete micati pred zimu, sloj agroplatna. Omogućit će prolazak suvišne vode, a spriječiti rast trave. Dugotrajan je, za razliku od kartona i papira.

Na ovaj sloj postavite sloj granja, a na njega naspite tlo. Ako koristite ono iz vrta, sigurno je da ćete s njim u gredicu prenijeti i velike količine sjemenki korova, pa je idealno koristiti kupovne supstrate . Njima treba primiješati i organskog gnojiva, opet idealno peletiranog koje je također bez sjemenki korova.

Nakon što ispunite gredicu, pustite nekoliko dana da se tlo u njoj slegne, pa ju po potrebi dopunite dodatnom količinom supstrata.

·  Sadnja

Sadnja u uzdignutoj gredici je vrlo jednostavna, s obzirom da je tlo u njoj rahlo. Pazite na kombinacije vrsta koje u njoj sadite jer neke biljke jednostavno ne podnose blizinu drugih. Primjerice, uz rajčicu nikako nemojte saditi patlidžan, grašak ili krastavce. Također, više biljke uvijek smještajte u sredinu gredice, a prema njenim krajevima one niže. Na taj ćete način postići ravnomjernu osvijetljenost svih kultura u gredici. I u uzdignutim gredicama poštujte plodored, pa svake godine mijenjate kulture koje se u njima sade.

·  Zalijevanje

Možda i jedini nedostatak uzdignutih gredica jest brže isušivanje tla, pa će biljke u njima trebati češće zalijevati, posebno ljeti, odnosno za dužih sušnih razdoblja. Ovom problemu možemo dijelom doskočiti malčiranjem površine. Biljke se u gredicama zalijevaju kao i ostalo bilje ljeti, ranije ujutro ili kasnije poslijepodne, kada je temperatura tla manja, čime je i isparavanje manje. Zalijevati možemo ručno, crijevom, a korisno je postaviti i automatski sustav zalijevanja kojim doziramo vodu u točno određenim terminima u određenom trajanju. Sustave za automatsko zalijevanje danas je moguće kupiti već za 30-ak eura, a postavljanje je izuzetno jednostavno.

Savjet +

  • Gredice možete izgraditi i od starih paleta, tako što ćete presložiti daske u njima kako bi dobili pune stranice.
  • Kako bi smanjili isparavanje, unutrašnje stranice možete obložiti plastičnom folijom.
  • U gredici kombinirajte sadnju povrća i cvijeća, pogotovo kadifice koja smanjuje pojavnost štetnika.
  • Dio gredice odvojite za sadnju jagoda. Grozdovi jagoda koji će padati preko njenog ruba neće se prljati tlom, a i pojava puževa je na ovakvoj gredici smanjena.
  • U jesen ili ranoj proljeće na gredicu postavite lukove, a preko njih PVC foliju. Tako ćete dobiti mini plastenike u kojima će uzgoj započeti ranije i završiti kasnije