božur

Božur – peonija

Božur je jedna od biljaka starih tradicijskih vrtova. Pripada porodici Ranunculaceae. Dijelimo ih na zeljaste koji imaju zadebljano korijenje i jake nadzemne stabljike koje u jesen odumiru, dok drvenasti imaju  odrvenjele nadzemne stabljike. Danas su križanjima dobivene brojne sorte, uglavnom zeljastog božura, ali postoji i nekoliko drvenastih oblika.

Božuri imaju prekrasne cvjetove koji mogu biti jednostruki, djelomično dvostruki ili dvostruki. Lijepi su, no nažalost kratkotrajni. Zeljasti božuri tvore uspravne grmove visine 45-90 cm, a grmoliki narastu i do 2 metra.

Boja cvijeta: bijela, žuta, ružičasta, crvena

Položaj i tlo: božure sadimo u dobro drenirano tlo, bogato hranjivima, na osunčanim položajima na kojima će imati barem 6-8 sati sunca dnevno. Idealna je sadnja u jesen jer će tada zasađeni, vrlo vjerojatno procvjetati već sljedećeg proljeća. Svakako ih posadite što dalje od biljaka koje imaju razgranato korijenje, npr. stabala i viših grmova.

Zalijevanje: redovito zalijevanje tijekom ljeta je nužno.

Razmnožavanje: zeljasti božuri razmnožavaju se dijeljenjem podanka u kasnu jesen, kada je lišće već potpuno osušeno. Štihačom otkopajte podanak, na kojem ćete primijetiti spavajuće pupove iz kojih će se sljedeće godine razviti nadzemni organi. Oštrim nožem podijelite podanak tako da svaki dio ima najmanje 3 dobro razvijena pupa. Što je veći broj pupova, biljka će se prije razviti i prije će cvjetati.

Svaki tako podijeljeni dio posadite na dubinu pri kojoj će pupovi biti oko 5 centimetara ispod površine tla. Preduboko posađene biljke će slabije cvjetati ili će cvatnja skroz izostati. Izbjegavajte dijeljenje božura mlađih od tri godine.

Drvenaste božure najjednostavnije ćete razmnožiti grebenicama (povaljenicama). Uz odrasli grm iskopajte jarak u koji ćete položiti jednu savitljivu granu, kojoj ste prstenasto odrezali koru. Grana se pričvrsti uz dno jarka koji se ispuni zemljom. Ostavi se tako stajati do sljedećeg proljeća (može i duže). Tada jarak lagano otvorite i ako primijetite dobro razvijeno korijenje koje izbija iz mjesta s kojeg je skinuta kora, granu možete odvojiti od matične stabljike i presaditi na novo mjesto.razmnožavanje grebenicama

Primjena:  za gredice, za uzgoj u posudama, za rez.

Iako će najbolje uspijevati zasađeni u vrtu, možete ih posaditi i u dovoljno velikim posudama. Osigurajte dobru drenažu i kvalitetno tlo. Tijekom zime posude prenesite u zatvoreno kako se ne bi smrznuli, a tijekom ljeta zalijevajte obilno jer se supstrat u posudi lako isuši.

Orezivanje: Za razliku od ruža npr., drvenaste božure nije potrebno često orezivati. Zeljaste božure krajem vegetacije, nakon što se listovi posuše, odrežite pri tlu. Drvenaste božure nikako ne režite tijekom prvih 5 godina, jer izuzetno sporo rastu. Nakon toga režite grane u središtu grma, jer ćete na taj način prorijediti grm i omogućiti bolju cirkulaciju zraka, time i smanjenu pojavu bolesti i štetnika.

Napomena: Dobro razvijeni božuri razvijaju duboko korijenje, tako da će presađivanje odraslih biljaka gotovo uvijek rezultirati neuspjehom.

Zašto ne cvjetaju?

Preduboka sadnja, nedovoljno zalijevanje, visoka razina dušika u tlu ili mladost biljke, neki su od mogućih razloga za izostanak cvatnje.