Bugenvilija Glabra

Srpanj u vrtu

RADOVI NA OTVORENOM

POVRTNJAK

KONTINENTALNO PODRUČJE
sije se: endivija, grah mahunar, korabica, poriluk, rotkva
sadi se: kelj kasni, kupus kasni, korabica, poriluk, radič, salata jesenska, krumpir

MEDITERANSKO PODRUČJE
sije se: cikla, cvjetača, endivija, grah mahunar, kelj zimski, kupus zimski, mrkva, peršin, poriluk, radić, salata, blitva
sadi se: cvjetača, endivija, kelj pupčar, kelj zimski, kupus zimski, salata

RADOVI U POVRTNJAKU
malčiranje
– pinciranje rajčice, krastavca, dinje
zalijevanje
– prihranjivanje
– okopavanje
– zaštita od bolesti i štetnika

UKRASNI VRT

• Lukovice tulipana i ostalih lukovičarki proljetne cvatnje sada je potrebno izvaditi iz tla. Iako ih možda ostavljate u tlu tijekom cijele godine, znajte kako ih je svake 3-4 godine dobro presaditi. Nakon što im se lišće osušilo, vilama ih izvadite iz tla i nekoliko dana ostavite da se na suncu prosuše. Do ponovne sadnje ih stavite u papirnate vrećice i čuvajte na suhom i svježem mjestu.

• Svi oni koji podižu živicu znaju koliko je novca potrebno uložiti u nabavku potrebnih sadnica. No mnoge je vrste grmlja vrlo jednostavno razmnožiti reznicama. U srpnju je većinu vrsta moguće razmnožiti poludrvenastim reznicama. Na ovaj način jednostavno je razmnožiti šimšir, lovor, lopočiku, pitosporu i mnoge druge vrste.

• Za velikih vrućina voda u vrtnim jezercima postaje zelena zbog algi koje se velikom brzinom namnože. Redovito uklanjajte lišće koje upada u jezerca, te podrezujte vodene biljke koje su se previše razbujale.

• Ako je jezero smješteno na suncu, opasnost od umnažanja algi dodatno je povećana. Zato u takva jezerca posadite biljke koje će prekrivajući vodenu površinu spriječiti njeno zagrijavanje u dubljim slojevima. Mala jezerca moguće je zasjeniti i suncobranima.

• I nadalje nastavljamo s redovitim šišanjem živice, a šišamo i neke cvatuće grmove ljetne cvatnje. Jorgovan, primjerice. Naime, jorgovan cvjeta na jednogodišnjim pupovima koji se razvijaju nakon prikraćivanja. Dakle, grane na kojima je ovog ljeta cvjetao jorgovan prikratite za jednu trećinu. Iz spavajućih pupova razvite će se novi izboji na kojima će se sljedeće godine razviti novi cvjetovi.

• Prejako sunce može naštetiti mnogim balkonskim vrstama. Zato je dobro oko podneva zasjeniti ih tendom ili suncobranom.

• Iako će vam se možda učiniti kako ste tek oslobodili vrt od maćuhica, već je vrijeme da ih ponovno zasijete ako u njima želite uživati i slijedeće godine. Maćuhica se uzgaja sjetvom iz sjemena u drugoj polovici ljeta, čim temperature zraka dođu do optimalnih vrijednosti. Previsoke temperature u kombinaciji sa visokom vlažnošću dovode do pojave botritisa, a time i do truljenja korijenovog vrata i propadanja biljčica.

• Kako bi biljkama na gredici omogućili što bolje uvjete za rast, gredicu je potrebno redovito okopavati kako bi se spriječilo kapilarno dizanje vode na površinu, a time i njeno isparavanje. Redovitim okopavanjem štedimo znatne količine vode, a ujedno i sprječavamo rast korova čime stvaramo idealne uvjete za rast uzgajane biljke.

• I nadalje nastavljamo s redovitim otkidanjem ocvalih cvjetova. Lobeliji nakon cvatnje sve izboje prikratite za jednu trećinu. Isto učinite i s verbenom, grobljenkom (Alyssum). Iznenadit će vas brzi rast prikraćenih izboja i ponovna cvatnja.

• Poznato je koliko je zalijevanje u sušnom dijelu godine važno za nesmetan rast bilja. Zato punu pažnju poklonite svakodnevnom zalijevanju. Za naročito vrućih dana biljke će možda biti potrebno zaliti i dva puta dnevno. Kod zalijevanja se uvijek pridržavajte pravila kako je uvijek potrebno zalijevati velikim količinama vode.

Provjeriti da li ste dovoljno natopili vrt vrlo je jednostavno. Otkopajte površinski sloj tla. Ako je tlo navlaženo u sloju od 15-20 centimetara učinili ste dobar posao. Ako je navlaženi sloj tanji, nastavite sa zalijevanjem.

• I s ruža je potrebno ukloniti ocvale cvjetove kako bi skupile snagu za ponovnu cvatnju. Onima koje cvjetaju višekratno, odmah po cvatnji uklonite pojedinačni cvijet ili cijelu kiticu. Od sredine srpnja prestajemo sa gnojidbom ruža dušičnim gnojivima.

• Žućenje listova na mnogim ukrasnim biljkama, naročito onima posađenim u teglama, siguran je znak kloroze. Kako bi brzo povratile lijepu zelenu boju, prihranite ove biljke preparatima na bazi željeza.

• Njega travnjaka u srpnju svodi se na redovitu košnju i zalijevanje. Svu pokošenu travu uklonite s travnjaka. Otkos ne bacajte. Dodajte ga na kompostnu hrpu. Visina reza u ovom razdoblju ne smije biti ni preniska, ali ni previsoka. Prenisko košeni busenovi podložniji su isušivanju. Nakon svake 2-3 košnje, travnjak obavezno prihranite gnojivima s većim udjelom dušika.

• U svibnju posađene dalije do sada su se već dovoljno razvile. Krupnocvjetnim sortama otkidajte sve postrane izboje kako bi razvile jednu dovoljno snažnu glavicu na vrhu cvjetne stapke.

• Baš kao i biljke, ukras svakog vrta su i brojni drugi organizmi. U ove vruće ljetne dane redovito dolijevajte pticama vodu u plitice. Uživajte u njihovom kupanju i lijepom pjevu kojim će vam zahvaliti na potrebnom osvježenju.

SOBNO BILJE

Zalijevanje za vrijeme godišnjeg odmora

Najveći problem tijekom ljeta jest kako dobro zbrinuti sobno bilje za vrijeme godišnjih odmora. Nemate li dobrog susjeda ili nekog od rodbine tko će za vrijeme vašeg izbivanja voditi brigu o vašim kućnim biljkama, morate si pomoći sami.

Možete kupiti profesionalna pomagala za samozalijevanje, a priručni sustav koji će vaše biljke održati živima za vašeg odsustva, uz malo truda možete napraviti i sami. Nekoliko je načina.

Tako posude s biljem možete postaviti uokolo posude ispunjene vodom iz koje ćete platnene trake sprovesti do svakog lonca. Umjesto platnenih traka, možete upotrijebiti i deblje vunene niti. Posudu ispunjenu vodom postavite na povišenu poziciju u odnosu na tegle. Voda će kapilarno dolaziti do supstrata i tako ga barem minimalno činiti vlažnim.

Možete lonce poredati i na podlogu od upijajućeg materijala zasićenog vodom i sve zajedno staviti u kadu ili sudoper.

Dobro je rješenje i specijalna želatina ili gel kuglice, koje su sposobne upiti velike količine vode. Nabubrene kuglice nakon što su se nekoliko sati namakale u vodi, rasporedite u površinskom sloju supstrata. Takva rezerva vode biti će dovoljna za održavanje vitalnosti bilja kroz kraće vrijeme.

Ono što treba izbjegavati jest ulijevanje vode u ukrasnu posudu ili podložak, budući će na taj način sasvim sigurno doći do truljenja korijenja i propadanja cijele biljke.

Razmnožavanje margotiranjem

Oni nešto vještiji, margotiranjem će pokušati razmnožiti neke veće sobne biljke, poput fikusa, filodendrona.
Postupak je jednostavan pa vrijedi pokušati.

Odaberite dobro razvijenu granu debljine olovke i zarežite je oštrim nožem ili žiletom.
U prorez umetnite tanki komadić drveta ili plosnati kamenčić.
To mjesto omotajte vlažnom mahovinom i prekrijte prozirnom folijom koju ćete povezati iznad i ispod mjesta reza.
Kada kroz foliju primijetite da se razvilo korijenje, što traje otprilike 2-3 mjeseca, odrežite stabljiku ispod korijena i presadite je u novu posudu. Na ovaj ćete način svoju omiljenu sobnu biljku pomladiti, ali i uzgojiti nekoliko novih biljaka.

I nadalje redovito zalijevajte, prihranjujte baš kao što ste to činili i u lipnju