Ukrasni kupus

S dolaskom hladnijih dana, cvjetnice koje su tijekom ljeta krasile naše vrtove i balkone, završavaju sa svojom cvatnjom. Kraći dani i hladnije vrijeme učinili su svoje, tako da ove vrste kojima smo se oduševljavali od proljeća više nisu atraktivne.

Srećom postoji veliki broj neopisivo lijepih vrsta koje će sve do prvih mrazeva, a neke i do proljeća, krasiti naše vrtove, balkone, prozorske sandučiće.

Neke od tih vrsta, kao primjerice maćuhice, u ukrašavanju prostora koristimo već dugi niz godina. Neke su se vrste, kao primjerice ukrasni kupus na našem tržištu pojavile tek prije nekoliko godina.

Listovi prekrasnih boja

Kupus je od davnina poznat kao ukusno i iznimno hranjivo povrće, koje je na jelovnicima mnogih, naročito u jesensko zimskom razdoblju.

No osim kupusa kojeg koristimo u prehrani, oplemenjivači bilja razvili su i kupus čije su glavice izuzetno dekorativan element mnogih cvjetnih gredica.

Na stvaranju sorti kupusa koje će se osim za jelo koristiti i kao ukras započeli su Japanci još u 17. stoljeću. No prava revolucija u oplemenjivanju nastala je u 20. stoljeću od kada se sustavno radi na stvaranju novih sorti. I danas se gotovo svake godine na tržištu pojavi poneka nova sorta ukrasnog kupusa.

Do danas je oplemenjivačima pošlo za rukom uzgojiti glavice kupusa čiji su listovi na rubovima glatki, izrezuckani, kovrčavi. Dolaze u raznim nijansama krem bijele boje, ljubičaste, čelično plave ili plavo zelene boje.

Ukrasni kupus biljka je namijenjena sadnji na gredici, u ukrasnim posudama, a neke se sorte koriste i za rez. Vrste za rez odlikuju dugačke stapke (do 50 cm) pri vrhu kojih se stvaraju male rozete dekorativnih listova.

Uzgoj

Ukoliko niste skloni kupovini gotovih presadnica, već volite pratiti razvoj biljke od same sjetve, ne oklijevajte kupiti sjeme ove ukrasne vrste.

Kako bi početkom jeseni uživali u njemu, ukrasni je kupus potrebno zasijati početkom srpnja. U povoljnim uvjetima niknuti će za otprilike tri tjedna nakon čega ga presađujemo direktno na gredice ili u pojedinačne posude do sadnje na stalno mjesto.

Ono što ovoj vrsti tijekom rasta treba pružiti jest dosta vlage i redovito prihranjivanje. Uzgaja se na osunčanim položajima, gdje listovi poprime posebno lijepu boju. U hladu zasađeni gube na ljepoti, posebno sorte ljubičastog lista.

Od početka kolovoza prestajemo prihranjivati, budući u suviše gnojenim tlima ukrasni kupus gubi lijepu boju listova.

Na otvorenom će se održati tijekom cijele jeseni, a nije li zima previše hladna, sa čestim mrazevima, održat će se i do sljedećeg proljeća. Kao i kod kupusa za prehranu, i kod ukrasnog veliki problem u uzgoju prave puževi, naročito oni bez kućice.

Kombiniranje s ostalim vrstama

Ukrasni se kupus odlično dopunjuje s mnogim vrstama jesensko – zimske cvatnje. Kombinirajte ga s maćuhicama, vrijeskom, tratinčicima, bršljanom, ukrasnim travama.