sobno bilje

Otrovne sobne biljke – lijepe, a opasne

Barem ponekoj ukrasnoj biljci u domu, odoljet će tek rijetki. Jer, nevjerojatno je koliko samo jedna biljka može oplemeniti svaki dom.
No u mnoštvu neopisivo lijepih vrsta, krije se i nekolicina onih čiji su dijelovi otrovni, te koje nam mogu prouzročiti niz opasnih zdravstvenih problema.

O ovome posebno moraju voditi računa roditelji, kako bezazlena dječja igra ne bi završila čak i tragično.

Ipak, za utjehu svima, ništa se strašno neće dogoditi kod samog kontakta biljke i nježne dječje kože. Opasna može biti konzumacija listova ili plodova nekih sobnih vrsta. Kako među njima ima onih koje bi svojim žarkim bojama mogle privući vaše malene, dobro je biti na oprezu.

Evo koje su to vrste

Difenbahija, kroton, monstera i svima poznata Božićna zvijezda iz sitnih pora na stabljikama ispuštaju bijelu mliječ koja je vrlo iritirajuća za sluzokožu. Posebno je opasna ukoliko dođe u kontakt s očima ili ako se pojede koji njihov dio. Tada mogu prouzročiti otekline grla i jezika, te u konačnici spriječiti normalno disanje.

Azaleja, omiljena zimska cvatuća biljka, također nije bezazlena. Doduše, tek ako se konzumiraju njeni listovi. Kod blagog otrovanja javljaju se povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu, dok kod težih otrovanja dolazi do otežanog disanja i nepravilnog rada srca.

 

Ciklama će vam prouzročiti jake probavne smetnje, ali tek u slučaju konzumacije gomolja.

Od rezanog cvijeća probleme bi vam mogli prouzročiti mimoza čiji su svi biljni dijelovi otrovni. Ipak, da bi ste se njome otrovali, trebali bi ju pojesti. I to veće količine, koje bi mogle dovesti do grčenja cijelog organizma, potom i kome.

Među najotrovnije vrste rezanog cvijeća ubrajaju se đurđica i anemona. U slučaju konzumacije bilo kojeg njihovog dijela, dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Đurđica uzrokuje grčeve i srčane probleme, dok anemonična kiselina iz anemone uzrokuje otežano disanje i rad srca.

Što učiniti u slučaju otrovanja?

U slučaju dodira kože sa iritirajućom tvari, taj dio kože odmah treba oprati čistom vodom, a na ozlijeđeno mjesto ne treba stavljati nikakve kreme bez savjetovanja sa liječnikom.

Ako se pak utvrdi da je dijete pojelo manju ili veću količinu biljke, odmah treba potražiti liječničku pomoć kako bi se izbjegle daljnje komplikacije. Liječniku će od velike pomoći biti informacija o vrsti koja je problem prouzročila.

Zato, ne znate li već ime biljke, pokušajte je barem što bolje opisati.