jesen

Ukrasne tikvice – šarenilo boja i oblika

Ukrasne tikvice odavno su postale neizostavan ukras brojnih vrtova i balkona. I dok ćete sjeme njihovih „rođakinja“ – jestivih tikvica u trgovini pronaći na policama zajedno s ostalim povrtnim vrstama, ukrasne tikvice pronaći ćete među sjemenjem cvjetnih vrsta.

Tikvice, bilo one jestive ili ukrasne, jednogodišnje su biljke šuplje stabljike koja ponekad dosegne duljinu i po nekoliko metara. Spadaju u jedne od najstarijih poznatih kultura na svijetu. Prema arheološkim nalazima, drevne civilizacije Perua i Meksika poznavale su ovu kulturu još prije 4000 godina.

Ukrasne tikvice

Ukrasnih tikvica ima raznih oblika, boja i veličina. Najčešće su u nijansama zelene, žute, narančaste ili krem boje, jednobojne ili prugasto išarane kombinacijama navedenih boja.

Listovi  su trokutasti do blago ovalni , prekriveni brojnim dlačicama. Biljka na sebi nosi muške i ženske cvjetove iz kojih se nakon oplodnje razvijaju plodovi različitih oblika, okruglog jajolikog, spljoštenog ili izduženog. Česte su i one neobičnih kruškolikih ili zvjezdastih oblika, te u obliku turbana.

Uzgajaju se kao jednogodišnje penjačice visine i do 6 metara, koje se vriježama prihvaćaju uz potporanj. Tijekom ljeta svojom bujnom lisnom masom i prekrasnim žutim cvjetovima predstavljaju ukras vrtova i balkona, na kojima stvaraju toliko potreban hlad.

Krajem ljeta ubrane, u domu će se bez problema održati sve do sljedeće godine i nove vrtlarske sezone. Berite ih kada na stabljici potpuno dozore.

Zasebnu skupinu čine tikvice za sušenje (Lagenaria siceraria), najčešće izduženog ili kruškolikog oblika, a koje su se u prošlosti koristile i kao posude za vodu, vino i slično.

 

Uzgoj na osunčanim položajima

Uzgajaju se na punom suncu, na dobro dreniranim tlima bogatim organskom tvari. Sjeme se sije direktno na mjesto rasta s dolaskom toplijih dana, najčešće u travnju.

Osim u vrtovima, za prekrivanje ograda i nekih neuglednih mjesta, ukrasne tikvice možete posijati i u veće posude na balkonu ili terasi.

Obavezno im osigurajte potporanj uz koji će se privijati. To može biti razvučena čelična žica, ili nekoliko bambusovih štapova preko kojih će se za kratko vrijeme razrasti.

Želite li i sljedeće godine u svom vrtu imati ovu  lijepu penjačicu, dovoljno je od nekoliko ovogodišnjih plodova u jesen uzeti sjemenke.

Nekoliko ih dana pustite da se prosuše na zraku, a potom ih spremite u papirnatu vrećicu u kojoj će ostati do sjetve sljedećeg proljeća.