Jednogodišnje penjačice

Uloga penjačica je mnogostruka. Osim što tvore ugodnu hladovinu, rabimo ih i za prekrivanje ružnih zidova, ograda.

Često se događa da se na pogrešnom mjestu posađena penjačica slabo razraste, tako da ne ispuni svoju osnovnu funkciju.

Osim standardnih višegodišnjih penjačica, posljednjih su godina sve popularnije postale jednogodišnje vrste koje uzgajamo direktnom sjetvom iz sjemena. Za vrlo kratko vrijeme se razrastu i ne zahtijevaju neku preveliku njegu, izuzev redovitog zalijevanja i prihranjivanja tijekom ljetnih mjeseci. Već sredinom jeseni, nakon što nastupe hladnija vremena, ove penjačice propadaju pa ih je u proljeće potrebno zamijeniti novima. No ni to nije loše, jer odabirom jednogodišnjih penjačica svake godine možemo uživati u nekoj novoj vrsti.

U jednogodišnje vrste spadaju dragoljub (Tropaelum), vrtni slak (Ipomoea), tunbergija (Thunbergia), kobeja (Cobaea).

Jednogodišnje penjačice zahvalnog su rasta, pa  većinu vrsta možete posaditi u ukrasne posude i njima oplemeniti i najmanje terase.

 

Sjetva jednogodišnjih penjačica

Najbolje je sjetvu jednogodišnjih penjačica obaviti direktno na mjestu gdje će rasti, budući će se na taj način izbjeći šok koji nastaje pri presađivanju biljaka. U našem je obalnom području to moguće obaviti vrlo rano, već krajem ožujka i u travnju, dok je u kontinentalnom dijelu sa sjetvom bolje pričekati svibanj.

Na obrađenu površinu siju se dvije do tri sjemenke, ovisno o vrsti, na dubinu od nekoliko centimetara. Vrste sitnijeg sjemena sijemo pliće, dok se krupnije sjeme sije nešto dublje.

Vrlo će brzo nakon sjetve niknuti biljčice koje treba redovito zalijevati. Većina jednogodišnjih penjačica preferira sunčane položaje i propusno, hranjivo tlo. Tijekom rasta potrebno ih je i redovito prihranjivati kompleknim mineralnim gnojivima (NPK) sa nižim udjelom dušika kako se ne bi stvaralo previše lisne mase, a malo cvjetova. Kako su stabljike jednogodišnjih penjačica nježne, ne zahtijevaju jake potpornje. Nekim će vrstama (primjerice ukrasnom slaku) biti dovoljno i nekoliko drvenih kolaca uz koje će se lako poviti.