kana

Kana – ukras gredice sve do u kasnu jesen

Kana, neobično lijepa biljka, velikih zelenih, tamnozelenih ili gotovo smeđih listova, jedna je od vrsta koja se posljednjih godina počela sve više primjenjivati kod uređenja vrtova i okućnica, a vrlo često ju možemo pronaći i na javnim zelenim površinama.

Kana je porijeklom iz Azije i Amerike. Budući da cvjeta već od kraja svibnja pa sve do u kasnu jesen, jasno je zašto je ova vrsta toliko popularna. Pogotovo uzmemo li u obzir kako su posljednjih godina oplemenjivači dobili brojne nove sorte , koje osim u uobičajenoj crvenoj, cvjetaju i u žutoj, ružičastoj, narančastoj ili brončanoj boji. Cvjetovi nekih sorti prošarani su sitnim pjegicama.

Uobičajena je visina ove biljke oko 150 centimetara, dok postoje i niske sorte, visine 50-70 centimetara.

Pravilnom njegom do uspjeha

Kana se uzgaja sadnjom rizoma – podzemne stabljike čim prestane opasnost od proljetnih mrazeva. U našem je priobalju preporučena sadnja od ožujka, dok u hladnijim područjima sadnju obavljamo u svibnju.

Upotrebljava se za ukrašavanje gredica, ukrasnih posuda, a uvijek sadimo najmanje tri biljke u grupi. Posebno su lijepe i gredice koje su čitave zasađene kanom.

Budući je ljubiteljica sunca i topline, uvijek ju sadimo na svijetlim i toplim područjima sa mnogo sunca. Izbjegavati treba područja koja su stalno pod udarima vjetra. Tlo u koje se sadi treba biti bogato organskom tvari, rahlo te dobro odvodnjeno. U teškim tlima koja zadržavaju vodu, često dolazi do truljenja rizoma i propadanja cijele biljke. O ovome je potrebno posebno voditi računa kod uzgoja kane u posudi, gdje nikako ne smije doći do zaostajanja suvišne vode u podlošku.

Zimska zaštita

Pred zimu se zadebljalo korijenje – rizomi vade iz tla i spremaju do sadnje sljedećeg proljeća. Biljke vadimo iz tla tek nakon što su se listovi barem djelomično osušili, a nadzemni dio tada orežemo na 10-ak centimetara od tla. Vilama vadimo korijenje, koje je potrebno očistiti od tla, te odstraniti sve trule dijelove. Tako očišćeni rizomi se spremaju u papirnate vrećice u kojima se na suhom i ne previše toplom mjestu čuvaju tijekom zime. Ako planiramo uzgoj na istom mjestu tijekom više godina, rizome ne treba ni vaditi iz tla, već ih je u hladnijim područjima dovoljno nagrnuti tlom kako bi se spriječilo smrzavanje.

Sljedećeg proljeća, pred sadnju, korijenje možemo i podijeliti kako bi dobili veći broj novih biljaka. Činimo to na način da se korijen podijeli na nekoliko dijelova, od kojih će svaki sadržavati barem jedan dobro razvijeni pup. Biljke koje tijekom cijele godine ostaju na gredici, prorijedimo na isti način, kako bi spriječili bujanje biljke.

 

Uzgoj u posudi

Kod uobičajene sadnje od ožujka do svibnja, kana će procvjetati sredinom ljeta, no želite li u njoj uživati ranije, možete ih posaditi već sredinom veljače u uzgojnu posudu koja se drži na svijetlom i umjerenom toplom mjestu. Posudu treba ispuniti svježim i rahlim supstratom. Rizome posadite tek nekoliko centimetara duboko. Prvo vrijeme po sadnji zalijevajte ih tek povremeno, a nakon što se razviju listovi pojačajte zalijevanje. Nakon što se vanjske temperature ustale i prijeđu 15 stupnjeva C, posudu iznesite na otvoreno. Do svibnja će se kana već toliko razviti i pokazati prve cvjetove. Vrijeme je to u kojem započinjemo i sa njenim prihranjivanjem. Činite to u tjednom ritmu tekućim gnojivima za cvatuće biljke.