Jesen u znaku ukrasne paprike

Pred kraj ljeta štandovi su na našim tržnicama prepuni paprika od kojih mnoge domaćice prave zimnicu kojom će se gostiti za hladnih zimskih dana.

No u ovo vrijeme dozrijeva i jedna ukrasna vrsta, koja upravo sada mnoge balkone čini neopisivo zanimljivima.

Riječ je o ukrasnoj paprici (Capsicum annuum), vrsti iz porodice Solanaceae ili pomoćnica.

Ova je vrsta porijeklom iz Azije, Srednje i Južne Amerike, odakle se prije mnogo godina proširila diljem svijeta. U uzgoju je kao jednogodišnja vrsta, na što upućuje i riječ “annuum” u njenom nazivu.

Ono što ovu vrstu čini zanimljivom jesu sitni plodovi koji su u početku zeleni, da bi dozrijevanjem mijenjali boju u žutu, narančastu i crvenu. Postoje i neke sorte ljubičastih plodova. Oblik ploda također je ovisan o sorti pa tako imamo sorte duguljastih plodova, te one čunjastih, čija je dužina od 2 do 5 centimetara.

Ukrasna vrijednost ove vrste odlikuje se u njenim obojenim plodovima, a manje u listovima i cvjetovima. Za razliku od plodova nekih drugih sorti, plodovi ukrasne papričice zbog svoje žestine nisu prikladni za jelo. Zato se upotrebljava isključivo kao ukrasna vrsta koja će u ranu jesen biti idealan ukras u vrtu, terasi ili na prozorskoj dasci.

Razmnožavanje

Ukrasna paprika razmnožava se sjetvom sjemena, pa već ove godine, nakon što plodovi dozore izdvojite iz njih nekoliko sjemenki od kojih ćete sljedeće godine uzgojiti nove biljke.

Sada ubrano sjeme ostavite da se nekoliko dana prosuši na zraku. Pospremite ga u papirnatu vrećicu do sljedećeg proljeća kada ćete ga posijati.

Papričice se siju u sandučiće, a niču pri temperaturi od oko 18 stupnjeva C. Sjemenke prekrijemo samo tankim slojem supstrata, a sandučić poklopimo staklom ili PVC vrećicom. Smjestimo ga na tamno mjesto do početka klijanja. Kako bi se spriječilo truljenje mladih biljčica, pokrov nakon nicanja svakodnevno po nekoliko minuta uklonimo.

Supstrat stalno održavamo vlažnim, nikako ne previše mokrim. Nakon što biljčice niknu, sandučić premještamo na svijetlo mjesto, a pokrov postupno u potpunosti uklonimo.

Nakon što biljčice razviju prvi par pravih listova, mlade biljčice presađujemo u pojedinačne posude u kojima ostaju do konačne sadnje.

 

Njega biljaka

Kako bi se ukrasne papričice razvile u lijepu i dobro oblikovanu biljku potrebno im je mnogo svjetla, ali ne direktnog sunca tijekom cijelog dana. Dobro će reagirati na malo izravnog sunca tijekom jutra i poslijepodneva.

Neke sorte ukrasne paprike donose plodove u vrijeme oko Božića, no tada je uzgoj ove vrste znatno teži, budući je u sezoni grijanja, u zatvorenim prostorijama teško osigurati optimalnu temperaturu uzgoja od oko 20 stupnjeva C.

Što se njege biljaka tiče, zahtijevaju svakodnevno umjereno zalijevanje. Supstrat uvijek treba održavati vlažnim, a nikako se ne smije dogoditi da bude previše mokar i da se suvišna voda zadržava u podlošku.

Na povremeno orošavanje listova biljka će dobro reagirati, a pred formiranje plodova dobro će doći i tjedno prihranjivanje tekućim mineralnim gnojivima.

Oprezno s plodovima

Ukrasna paprika, kao i ostali pripadnici porodice Solanaceae sadrži otrovnu tvar capsaicin, pa se konzumiranjem većeg broja plodova mogu javiti određene zdravstvene teškoće. U prvom redu pečenje u ustima i ždrijelu, a kod konzumacije izrazito velikih količina dolazi do mučnine, proljeva, povraćanja. Na ovo su posebno osjetljiva mala djeca.

U doticaju s capsaicinom može doći i do iritacije kože i sluznice. Nadraženu kožu potrebno je isprati vodom i sapunom.