Jestivo cvijeće

Cvijeće u različitim jelima, najčešće kolačima, viđamo odavno. Danas se koristi i u drugim jelima, pa ne čudi što se neka poljoprivredna gospodarstva okreću upravo proizvodnji cvijeća za jelo.

Ružu su sigurno mnogi vidjeli kao dekoraciju na kakvoj svatovskoj torti ili sl., no jeste li znali da se ružine latice mogu umiješati i u zelenu salatu. Ne samo što će je vizualno oplemeniti, već će je obogatiti i okusom. Isti je slučaj i s dragoljubom (Tropaeolum majus) koji je već dugo poznat kao cvjetni dodatak salatama.

Prije konzumacije dobro isperite

Naravno, kod uporabe ruže, ali i ostalog cvijeća za jelo, vrlo je važno voditi računa o njihovu porijeklu. Najbolje je naime koristiti one vrste koje ste sami uzgojili u svom vrtu, budući ćete jedino tako biti sigurni da cvijeće nije tretirano raznim pesticidima. Naravno, sigurnost daju i certifikati na pakiranjima proizvođača, koji jamče da je cvijeće za konzumaciju zdravstveno ispravno.

Pred konzumaciju cvijeće svakako dobro operite namačući ga u slanoj vodi 10-ak minuta. Potom ga osušite na kuhinjskom ubrusu i odmah konzumirajte. Stajanjem cvijeće brzo gubi boju i smežura se.

Jedna od prvih cvjetnih vrsta koja se upotrebljavala u kulinarstvu bila je vrtna ljubica.

Nekoliko je načina na koje se mogu pripremiti. Bilo kandirane koje će onda poslužiti kao zanimljiv ukras na kolačima. Od njih možete napraviti i ukusnu desertnu kremu, a možete ih dodati i medu te tako dobiti ljekoviti med, učinkovit u borbi protiv grlobolje.

Kandirane ljubičice

Cvjetove ljubičica odvojite od peteljke i dobro ih operite u tekućoj vodi. Potom ih neko vrijeme ostavite da se dobro prosuše. Potom ih umočite u bjelanjak i pospite šećerom u prahu. Posložite ih na papir koji koristite za pečenje i stavite ih u poluotvorenu pećnicu da se oko pola sata suše. Nakon što se ohlade možete ih koristiti, a kratko vrijeme ih možete i držati spremljene u papirnatoj vrećici.

Med od cvjetova ljubičica

Šaku svježih cvjetova ljubičica stavite u staklenku koju ćete nadopuniti medom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na suncu da odstoji 3 tjedna. Nakon toga med je spreman za upotrebu. Iznimno prijatnog okusa dobro će poslužiti i kao prirodni lijek protiv grlobolje.

Krema od ljubičica

Dvije do tri šake svježih, dobro opranih ljubičica prelijte s pola litre vode koju ste prokuhali s 300 g šećera. Ostavite da se poklopljeno namače preko noći. Ujutro procijedite. Cvjetove bacite, a gusti sirup prelijte u čašu.

Šest listova želatine namočite u hladnoj vodi, a zatim ju dodajte u tri žlice zagrijanog ruma. Sve izmiješajte s pripravljenim sirupom od ljubičica.

Jednu litru vrhnja za šlag dobro istucite, a zatim mu primiješajte smjesu ruma, želatine i sirupa od ljubičica. Lagano izmiješajte i desert je gotov. Ukrasiti ga možete kandiranim cvjetovima ljubičica.