Digitalis – naprstak

Digitalis, naprstak ili pustikara, biljka iz porodice Plantaginaceae, u uzgoju je najčešće kao dvogodišnja vrsta. U prvoj godini biljka razvija lisnu rozetu, a u drugoj se iz njenog središta razvija cvjetna stapka dužine i do 150 cm, koja nosi brojne zvonaste cvjetove. Oblikom cvijet podsjeća na naprstak, metalno pomagalo koje se stavlja na prst za jednostavnije potiskivanje igle kod šivanja. Otuda i latinski naziv roda – Digitalis. Cvjetovi digitalisa se otvaraju sukcesivno od baze prema vrhu. Najčešće u uzgoju je crveni naprstak (lat. Digitalis purpurea), čija je unutrašnjost, baš kao i kod drugih sorti prošarana brojnim točkicama smeđe boje. Cvjeta od lipnja do rujna.

Boja cvijeta: crvena, ružičasta, grimizna, bijela, žuta

Položaj i tlo: uzgaja se na sjenovitim položajima, na nevapnenim tlima bogatim organskom tvari.

Zalijevanje: ova je biljka ljubiteljica vode, pa je obilno zalijevajte, posebno za suha vremena i naročito ako je posađen na suncu.

Razmnožavanje: naprstak se uzgaja sjetvom sjemena u proljeće. Nakon što biljke razviju prvi par pravih listova presađuje se u pojedinačne teglice u kojima se uzgaja do sadnje na stalno mjesto sljedećeg proljeća. Može se sijati i direktno na otvoreno, u jesen, a biljke niču sljedećeg proljeća. Kako se biljka nerijetko i sama zasijava, na mjestu gdje je jednom posađen možete svake godine očekivati velik broj biljaka.

Napomena: s primjenom digitalisa u vrtovima valja biti itekako oprezan, pogotovo imate li malu djecu ili kućne ljubimce. Naprstak naime spada u otrovne biljke. Svi biljni dijelovi sadrže glikozid digitalis, inače tvar koja se koristi u farmaceutskoj industriji kod proizvodnje lijekova za srce. Već i nekoliko pojedenih osušenih listova može izazvati neželjene posljedice.

 

Savjet +

Digitalis voli kiselo tlo, pa će uspijevati tamo gdje malo koja druga vrsta, poput kamelije ili rododendrona. zato za njegovo stanište birajte položaje pod crnogoricom gdje je tlo kiselo. Uspješnom uzgoju pomoći ćete ako tlo koje nije kiselo, pred sadnju učinite takvim, dodavanjem treseta ili supstrata za uzgoj rododendrona.