Kamelija

Kamelija, (lat.Camelia japonica) vrsta iz porodice čajevki (lat. Theaceae) po mnogima je jedna od najljepših vrsta među cvatućim grmovima. Ime je dobila po botaničaru Georgu Josephu Kamelu koji ju je iz domovine – Japana prenio u Europu.

Ovaj zimzeleni grm, sjajnog ovalnog lišća lijep je i kad ne cvate. A cvate prilično rano, kada se u vrtovima život tek budi.

Cvijet je krupan, promjera i do 12 centimetara, oblika ovisnog o sorti. Tako postoje sorte koje cvjetaju jednostavnim, polupunim i punim cvjetovima,  bijele, crvene, ružičaste boje, a postoje i sorte prošaranih latica. U središtu cvijeta se nalazi vijenac sastavljen od velikog broja prašnika.  Na žalost kratkotrajan je, no zbog pojave velikog broja cvjetova na biljci, cvatnja se produži i kroz nekoliko mjeseci.

Ipak, koliko god nam se to činilo suvišnim, kod pojave prevelikog broja pupova, dio njih je potrebno ukloniti kako bi se preostali cvjetovi dobro razvili. Jednostavno je pravilo da se između 2 pupa mora nalaziti dva do tri lista.

Zbog svoje osjetljivosti prema nižim temperaturama, nešto je manje zastupljena u uzgoju, makar u većini područja našeg priobalja vladaju idealni uvjeti za njen uzgoj. Kod nas je najzastupljenija u vrtnom uzgoju na sjevernom Jadranu, poglavito u Opatiji i okolnim mjestima. Na kontinentu se uzgaja u loncima koji se pred zimu smještaju u zatvoreni prostor.

Čak je i u priobalju, pred zimu preporučljivo lonac u kojem je zasađena kamelija omotati zaštitnim materijalom kako tlo u njemu ne bi smrzlo.

Gdje ju posaditi?

Kameliju treba saditi na sjenovitim položajima, zaštićenim od jakog jutarnjeg sunca i suhih hladnih vjetrova. Otporna je na različite stanišne uvjete, no ono što nikako ne podnosi jest alkalno tlo.

U neutralnom, a pogotovo u kiselom tlu uspijeva odlično. Stoga ju je najbolje saditi u blizini crnogorice, pod kojom je tlo kiselo.  Nije li tlo u vrtu takvo, kao i kod sadnje u posudama, svakako upotrijebite specijalne kisele supstrate i gnojiva kako bi kameliji pružili idealne uvijete za rast.

Uzgoj u loncu

kamelijaAko se uzgaja kao lončanica u stanu, nikako ju ne smijemo smještati u grijane prostorije, u kojima će vrlo brzo odbaciti sve cvjetne pupove koji su biljku činili atraktivnom, toliko da smo se zbog njih vjerojatno i odlučili na kupnju. U negrijanim, svijetlim prostorijama započet će s cvatnjom u rano proljeće i tako uljepšati prostor u kojem je smještena.

Kod zalijevanja pazite da supstrat nikada nije previše vlažan jer prevelika vlaga u zoni korijena može dovesti do nepovratnog uništenja kamelije. Za zalijevanje koristite odstajalu vodu iz koje je ishlapio klor, a kamenac se nataložio na dnu posude. Idealno bi ju bilo zalijevati kišnicom.

Njega kamelije

U vrijeme intenzivnog rasta, od ožujka do kolovoza, kamelije je kao uostalom i većinu bilja potrebno redovito prihranjivati. Koristite specijalizirana gnojiva za biljke koje vole kiselu reakciju tla.

Orezivanje najčešće nije potrebno, izuzev uklanjanja previše razraslih grana kao i onih koje su oštećene od zime. Velikim primjercima je ipak dobro svakih nekoliko godina prorijediti krošnju kako bi i njeno središte bilo ravnomjerno osvijetljeno.

Razmnožavanje

Baš kao i većinu drvenastih vrsta, i kameliju možemo razmnožiti poludrvenastim reznicama u srpnju i kolovozu. Pri tome je dobro upotrijebiti hormon za ukorjenjivanje kojeg je danas moguće kupiti u svim trgovinama poljoprivrednim proizvodima.

Osim reznicama, može se razmnožiti i povaljenicama, dok uzgoj iz sjemena zahtijeva prilagođene mikroklimatske uvjete pa takav postupak kod hobističkog uzgoja najčešće bude praćen neuspjehom.