mačka u vrtu

Kako držati mačke podalje od vrta?

Mačke, toliko ljupka stvorenja, mnogim vlasnicima vrtova zadaju poprilično glavobolje, pogotovo onima koji se bave uzgojem povrća. Mačke naime za obavljanje nužde preferiraju rahla, gola tla, a tla u povrtnjaku su upravo takva.

Mačjem izmetu, s obzirom da su isključivi mesožderi, nikako nije mjesto među povrćem koje ćemo konzumirati, s obzirom da može sadržavati i razne parazite koji mogu ugroziti ljudsko zdravlje. Ne manje važno, mačke vole i uživati na suncu, zavaljene na travi ili u ovom slučaju salati ili blitvi, te ih tako skroz uništiti. Zbog svih navedenih razloga, važno je mačke držati podalje od ovog, upotrebnog dijela vrta.

Nekoliko je načina kako ih možemo odvratiti.

1.       Sadnja biljaka čiji je miris za mačke odbojan

Postoje mnoge vrste biljaka čiji mirisi smetaju mačkama, pa ukoliko su posađene na površini, mačke će ju izbjegavati. Mačja kopriva, lat. Coleus canina (Plectranthus caninus) jedna je od vrsta koju mačke ne podnose. Snažnim mirisom, koji podsjeća na miris tamjana, otjerat će ne samo mačku nego i pse, a živite li u blizini šume, vrt će izbjegavati i zečevi, lisice. Ova dekorativna vrsta u uzgoju je kao jednogodišnja biljka, iako će u toplijem klimatu i prezimjeti. Zato svake godine morate posaditi nove biljke, kako bi vrt bio zaštićen. Mirisom će mace od vrta odbiti i mnoge druge aromatične i ljekovite biljke, koje imaju intenzivan miris, poput lavande, ružmarina, metvice, matičnjaka ili luka vlasca.

2.       Prekrivanje površine

S obzirom da mace imaju meke jastučiće na šapama vole isključivo hodati po ravnim i mekim površinama. Zato, učinite li tlo u vrtu drugačijim, mace će površinu vjerojatno izbjegavati. Odvratiti bi ih trebalo prekrivanje površine češerima, grančicama ili bodljikavim listovima božikovine. Možete u tlo zabosti i različite štapiće, no trebaju biti gusto poslagani kako bi maci onemogućili normalni prolaz.

3.       Prirodni repelenti

Kao učinkovito sredstvo u odbijanju mačaka od boravka u vrtu pokazalo se i rasipanje kore citrusa po površini na kojoj ne želimo prisustvo mačaka. Također, po površini se može rasuti i papar ili talog kave koji bi trebali otjerati mačke s površine.

4.       Ostalo

Ponekad će biti dovoljno površinu na kojoj ne želimo prisustvo maca, češće i obilnije zalijevati. Naime, poznato je kako mačke ne podnose vodu, pa bi ih upravo vlažno tlo trebalo spriječiti da po njemu kopaju i leže. Sofisticiranije metode uključuju postavljanje ultrazvučnih uređaja koje će iz vrta potjerati mačke, ali i pse i ostale veće životinje, vjerojatno i ježa pa je korist od njegova postavljanja upitna.