božićna drvca

Božićna drvca – savjeti za kupovinu

Sredina prosinca vrijeme je u kojem se kupuju božićna drvca. U moru izbora, često nalazimo u nedoumici kakvo drvo kupiti. Šetamo među nabacanim jelkama, smrekama i koju god da uzmemo čini nam se kako naš izbor i nije baš najbolji. Trgovac će vas baš uvijek uvjeravati kako je baš ta idealna, kako ima pravilan raspored grana i sl. Prije kupovine obratite pozornost na nekoliko detalja.

  1. Birajte drvo čvrstih grana koje će podnijeti teret ukrasa, svjećica. Provjerite svježinu drva na način da prelomite nekoliko iglica. Ako su iglice savitljive drvo je dobro, a ako se lome potražite drugo.
  2. Protresite drvo. Ako i nakon nekoliko trešnji s njega otpadaju iglice potražite drugo. Ovo je vjerojatno presuho.
  3. Prava jelka će najdulje ostati svježa i neće bacati iglice, dok će smreka vrlo brzo početi gubiti iglice.
  4. Bodljikavu ili plavu smreku mnogi će vam podvaliti kao srebrni bor. Njene su iglice srebrno zelene boje, duge 2-3 centimetra. Bodljikave su, što ćete vjerojatno i sami osjetiti prislonite li ruku uz nju.
  5. Iglice obične smreke tamnozelene su boje, duge 1-2 centimetra, također zašiljene. U toplim uvjetima stana vrlo brzo opadaju  pa njena kupovina i nije baš preporučljiva.
  6. Obična jela ima 1,5-2 centimetra duge, sjajne tamnozelene iglice. S donje strane iglice imaju dvije bijele pruge. Iglice s pri vrhu tupe, tako da pri dodiru nećete osjetiti bockanje. Dugo zadržava iglice pa je najzahvalnija i za duži boravak u domu.
  7. Nakon donošenja u kuću, drvo odrežite na potrebnu visinu. Preko svježeg reza drvo će upijati potrebnu vodu, te tako duže ostati svježe. Pričvrstite ga tako da pod postoljem uvijek bude posuda s vodom koju treba često nadolijevati. Ovisno o veličini drva, ono će dnevno popiti i do dvije litre vode. Na ovaj će način duže ostati svježe.
  8. Idealno bi bilo temperaturu prostorije u kojoj je drvce, održavati na temperaturi od oko 20 stupnjeva C.