trulež ploda rajčice

Vršna trulež ploda rajčice

U vrijeme dozrijevanja rajčice, na mnogim se crvenim plodovima primjećuju tamno smeđe, gotovo crne truležne promjene koje se javljaju pri samom vrhu ploda. Takvi plodovi su neugledni, iako su nakon odstranjivanja crnog dijela, sasvim pogodni za jelo, sirovi ili kuhani.

Nedostatak kalcija kod rajčice

Iako mnogi na prvu pomisle kako se radi o napadu nekog štetnika pa pribjegavaju za korištenjem zaštitnog sredstva, uzrok je potpuno drugačiji. Naime, do pojave truleži dolazi uslijed fizioloških promjena u biljci, izazvanih u prvom redu nedostatkom kalcija.

Ova pojava je češća na kiselim tlima, nego na lužnatim, pa je svakako dobro prije sadnje rajčica ispitati pH tla, te ju po potrebi korigirati.

Čak i na tlima koja su dobro opskrbljena kalcijem dolazi do ovog problema, u prvom redu zbog nepovoljnog režima navodnjavanja. Naime, nedostatak je izražen u uvjetima nedostatka vlage u tlu, ali i na prekomjerno navodnjavanim tlima. Zato je korekcijom režima navodnjavanja moguće utjecati i na pojavnost vršne truleži.

Preventivno djelovanje

Što se gnojidbe kalcijem tiče, neće pomoći primjena kada su plodovi već zahvaćeni. Potrebno je preventivno tretiranje kod zametanja prvih plodova, onih pri dnu stabljike.

Kalcij je moguće primijeniti folijarno (putem lista) ili zalijevanjem vodom u kojoj je otopljena potrebna količina gnojiva. Mogu se koristiti i pripravci iz kućne radinosti, primjerice čaj od ljuski jaja.

Priprema se tako da usitnjene ljuske od 10 jaja skuhate u litri vode. Pustite da odstoji 24 sata, a dobivenu otopinu razrijedite u 10 litara vode, te s njom zalijevajte biljke. Možete koristiti i vodu u kojoj ste kuhali cijela jaja. Ipak, koncentracija kalcija i drugih tvari u ovakvoj otopini nije tolika kao kad se kuhaju samo ljuske. No ipak će pomoći.

U prodaji su danas i specijalna gnojiva namijenjena rješavanju ovog problema. U svakom slučaju, ako ste primijetili ovaj problem, sljedeće godine djelujte preventivno. Osim na rajčici, pojava je česta i na paprici te patlidžanu.

Ovu pojavu ne treba zamijeniti s plamenjačom rajčice koja također zahvaća plodove, sa sličnim simptomima, ali se ne pojavljuje isključivo pri bazi ploda, nego na svim njegovim dijelovima.