Zamija – razmnožavanje

Zamija (lat. Zamioculcas) jedna je od najčešćih sobnih biljaka posljednjih godina. Njezina ljepota i jednostavnost u uzgoju, razlozi su zbog kojih je toliko popularna. Zamija će uspijevati na mjestima gdje malo koja vrsta, s obzirom da joj odgovaraju mjesta s malo svjetla.

Iako je zamiju danas moguće kupiti u gotovo svakom supermarketu, istinski zaljubljenici u bilje rado će ju pokušati i sami razmnožiti . Postoje tri jednostavna načina kojima to možemo učiniti.

1.      Dijeljenjem biljke

Jedan od najjednostavnijih načina jest da se prilikom presađivanja biljka podijeli na nekoliko dijelova, pri čemu će svaki imati dobro razvijenu zadebljaju podzemnu stabljiku (rizom) s dobro razvijenim nadzemnim organima. Ovakvu sadnicu presađujemo u kvalitetnu i dobro propusnu mješavinu supstrata, te biljku dalje njegujemo na uobičajeni način. Jedini problem kod ovakvog načina razmnožavanja mogla bi predstavljati činjenica da zamija ne voli presađivanje, odnosno presađuje se tek nakon što korijenje potpuno ispuni lonac te ga, ako je plastičan, potpuno deformiran. Na ovaj način razmnožavajte kada je biljka u fazi mirovanja, krajem zime i početkom proljeća.

2.      Lisnim reznicama

Ovo je jedan od načina na koji ćemo dobiti veliki broj novih biljaka, od samo jednog lista (grane) stare biljke. Listove nemojte trgati već ih oštrim žiletom odvojite s matične biljke. Umetnite ih u propustan supstrat kojim ste ispunili lonac ili pliticu. Poredajte ih gusto, jedan pored drugog, a posudu prekrijte folijom kako bi povećali zračnu vlagu. Foliju povremeno uklonite. Posudu smjestite na umjereno toplo (18-22 stupnja idealno) i svijetlo mjesto. Do ukorjenjivanja će proći i nekoliko mjeseci. Na dnu listića pojavit će se okruglasti rizom s nekoliko korjenčića. Vrijeme je to kada je svaku biljčicu potrebno presaditi u pojedinačnu posudu, idealno promjera 8 cm, u kojoj se dalje njeguje na uobičajeni način. Tijekom ovog postupka, vjerojatno će neki od listova požutjeti i propasti, pa ga na vrijeme uklonite kako trulež ne bi prešla i na ostale.

3.      Ukorjenjivanjem u vodi

Ovo je najbrži način razmnožavanja. Otkinite nekoliko stabljika (stabljika je u stvari list s 10-ak pojedinačnih liski koje) i stavite ih u posudu s vodom. Neka budu uronjene u vodu maksimalno 5 centimetara. Vodu u posudi je potrebno redovito nadolijevati, a nije potrebna njena potpuna izmjena. Za otprilike mjesec dana primijetit ćete početak tvorbe korijena. Nakon što se dobro razviju, reznice presađujte u pojedinačne posude. Možete u jednoj, dovoljnog promjera, posaditi i više njih. Imajte na umu kako zamija voli „gužvu“ u loncu.