ruža penjačica

Orezivanje ruža ljeti

Ljeto je vrijeme intenzivne cvatnje ruža, koja se uz pravilnu njegu može znatno produžiti. Orezivanje ocvalih cvjetova najvažnija je radnja kojom produžujemo cvatnju. Ovisno o tome koji tip ruže uzgajate, provodimo i postupak orezivanja.

Floribundama, koje odlikuju brojni cvjetovi koji dolaze u skupinama, potrebno je orezati svaki pojedinačni cvijet nakon što s njega otpadnu latice. Na ovaj način sprječavamo tvorbu šipka i slabljenje biljke. Iz prvog spavajućeg pupa ispod mjesta reza krenut će tvorba novog izboja koji nosi nove cvjetove.

Čajevkama koje cvjetaju pojedinačnim cvjetovima, osim cvijeta uklanjamo i prva dva lista ispod njega. Na taj će način brže potjerati nove izboje, i vjerojatno, još jednom procvasti.

Ponovnoj cvatnji pomoći će i redovito prihranjivanje ruža. Ako ste ih pognojili u proljeće nakon orezivanja, prvu prihranu dodajte u lipnju, nakon prve cvatnje. Koristite specijalna gnojiva namijenjena gnojidbi ruža, koja uz veći postotak fosfora (P) u odnosu na dušik (N) imaju i brojna mikrohranjiva važna za razvoj ruža.