posadi sam

Postavljanje gotovog travnatog tepiha

Sigurno ste barem jednom u životu željeli u svom vrtu imati prekrasan zeleni travnjak. Možda ste se i odlučili na sjetvu, ali je krajnji uspjeh izostao. Ne kaže se uzalud kako će u danas posijanim travnjacima uživati tek naši unuci.

travnati tepih
Travnati tepih spreman za postavljanje

U svijetu je već odavno, a kod nas unatrag dvadesetak godina moguće nabaviti travnate “tepihe” s kojima možemo uživati u lijepoj zelenoj tratini za svega nekoliko sati.

Dakle, nema više mukotrpne sjetve, straha od mravi i ptica koji se goste posijanim sjemenom. Sve zahvaljujući «instant» travnjacima, odnosno travnatim tepisima koji se uzgajaju u rasadnicima, a u naše vrtove stignu baš poput tepiha. Dovoljno je odmotati ih i posao je gotov. Kod nas ih je moguće nabaviti u svim većim vrtnim centrima, a cijena im se kreće od 40 do 60 kuna po četvornom metru.

No kako uspjeh i ovdje ne bi izostao, vrlo je važno izvršiti kvalitetnu pripremu terena.

Najvažniji korak – dobra priprema terena

Sa površine je potrebno ukloniti ostatke građevnog materijala i kamenje, te odstraniti korove. Ovisno o površini vršimo i niveliranje terena, budući je vrlo važno da površina bude što je moguće ravnija, budući na mjestima ulegnuća korijen neće doći u dobar kontakt sa tlom, i travnjak će na tom mjestu sigurno propasti. Također se u blagim depresijama zadržava suvišna voda koja također uzrokuje propadanje travnjaka.
Zato se, nakon obrade, eventualna ulegnuća niveliraju uz pomoć pijeska koji će dobro ispuniti i najmanja ulegnuća.

Na pripremljen teren dodajemo i startno gnojivo omjera 2:3:2 u količini od 60g/m2.

postavljanje travnatog tepihaPo završenoj obradi slijedi postavljanje travnatih tepiha.

Postavljamo ih na način, da trake budu čvrsto postavljene jedna uz drugu. One su najčešće širine oko 40 centimetara, a dužine oko jednog metra. Sav višak, primjerice na rubovima, jednostavno odrežemo oštrim nožem. Ipak treba izbjegavati pretjerano rezuckanje, tj. najidealnije je postavljanje cijele jedne trake. Spojeve dvaju segmenata je dobro lagano zatući gumenim batićem, kako bi se dobio dobar spoj i pospješilo prorastanje korijena.

Redovito zalijevanje – brže proraštanje korijena

Nakon postavljanja travnjaka, slijedi dosta posla oko njegovog početnog održavanja. Ono što je u prvim tjednima sigurno najbitnije, jest pravilno zalijevanje. Naime, dovoljne količine vlage potaći će brže zakorjenjivanje, pa je stoga u prvim tjednima nakon postavljanja, potrebno i do tri zalijevanja dnevno. Nakon otprilike dva tjedna, zalijevamo samo jednom dnevno, najbolje uvečer.

U prvim danima nakon postavljanja, travnjak možda i neće izgledati savršeno. Na rubovima će doći do žućenja pojedinih travki kojima je presječeno korijenje, no vrlo će se brzo zamijeniti novim vlatima.

Nekoliko tjedana nakon postavljanja ćete možda primijetiti lagana ulegnuća na površini, a koja niste primijetili prije postavljanja. Dovoljno ih je zapuniti mješavinom pijeska i treseta. No, ukoliko su udubljenja velika, iznivelirajte ih u nekoliko navrata, svaki put dodajući po nekoliko centimetara supstrata.

I konačno, nakon otprilike dva tjedna možete započeti i s prvom košnjom. Pri tom ne pretjerujte, već odrežite samo vrhove vlati, a u kasnijim košnjama visinu tratine održavajte na preporučenoj dužini, ovisno o godišnjem dobu.