aster

Zvjezdan ili aster – zvijezda jesenske gredice

Favorit jesenske gredice među cvatućim vrstama sigurno je zvjezdan (lat.Aster), biljka iz porodice Asteraceae koje su iz Sjeverne Amerike, gdje im je prirodno stanište, rasprostranjene po Europi u 17. stoljeću. Zvjezdani su trajne cvjetne vrste koje će svaki vrt učiniti zanimljivim u jesen, kada prestaje cvatnja većine drugih cvjetnih vrsta.

U uzgoju su najčešće dvije vrste, oštrolisni zvjezdan (Aster Navae angliae) i glatkolisni zvjezdan (A. Novi belgii.) Vrlo su slični, gotovo identični, izuzev visinom i oblikom i teksturom lista. Oštrolisni je nešto viši i naraste do 180 cm, iako danas ima sorti koje ne prijeđu visinu od 40-ak centimetara. List mu je šiljast, prekriven dlačicama.

Glatkolisni je nešto niži, do 120 cm, a neke njegove sorte nisu više od 30 centimetara te su kao takve pogodne za sadnju i u kamenjari te kao obrubi gredica. Njegov je list pak u potpunosti gladak.

Obje vrste cvjetaju bijelim, ružičastim ili, najčešće ljubičastim cvjetovima sa žutim središtem.

Uzgoj na punom suncu

Zvjezdani se uzgajaju na potpuno osunčanim položajima, jer će jedino na takvima biljka biti lišena napada pepelnice, koja se vrlo često javlja na zvjezdanima. Uz to, izbjegavajte pregustu sadnju, kao i sadnju preblizu zida ili guste ograde, gdje je strujanje zraka manje, jer će isto stvoriti idealne uvjete za razvoj ove bolesti.

Ako se kroz godine previše razbujaju, u jesen ih razmnožite dijeljenjem. Štihačom izvadite cijeli grumen iz tla, pa ga rasijecanjem podijelite na nekoliko dijelova. Ovako ćete kontrolirati njegov rast, a i spriječiti nastanak bolesti.

Biljke zahtijevaju redovito zalijevanje, s obzirom da preferiraju vlažno tlo. U sušnim uvjetima biljka lako ostane bez donjih listova, a zbog dugotrajnog nedostatka vlage, izostaje i cvatnja.

Visokim sortama osigurajte potporanj

S obzirom na njihovu visinu, visokim sortama obavezno osigurajte potporanj, kako se biljke ne bi slomile.

Pred kraj jeseni, nakon što biljke ocvatu, porežite ih skroz pri tlu, kako bi sljedećeg proljeća iz podzemne stabljike niknuli brojni novi izboji. Još ih jednom možete porezati krajem lipnja, režući 10-ak centimetara svakog izboja. Na ovaj će se način potaći izrastanje bočnih pupova, koji će nositi brojne cvjetove.