vinka

Vinka – zimzelen

Vinka je vrlo lijepi zimzeleni grmić iz porodice Apocynaceae, sjajnih zelenih listova i ljubičasto plavih cvjetova. Koristi se najčešće kao pokrivač tla, pogotovo na zasjenjenim područjima, primjerice pod stablima, gdje uspijeva malo koja vrsta. Razdoblje pune cvatnje je u proljeće, od ožujka do svibnja, no cvjetovi se pojavljuju i tijekom cijelog ljeta. Dvije su osnovne vrste. V. Major, visine do 30 centimetara, te nešto niža V. Minor (10 cm), s brojnim sortama. Obje vrste imaju i kultivare prošaranih listova.

Boja cvijeta: plava u raznim nijansama je najčešća, no postoje i sorte bijelog i blijedo-ljubičastog cvijeta.

Položaj i tlo: najbolje uspijeva u polusjeni, no moguć je uzgoj i na osunčanim ili potpuno zasjenjenim položajima. Svako vrtno tlo je pogodno za njen uzgoj, no preferira humusom bogata tla.

Zalijevanje: ljeti je redovito zalijevanje nužno. Osobito je važno redovito zalijevanje mladih, tek presađenih biljaka.

Razmnožavanje: u jesen dijeljenjem. Brojni se izboji ove biljke sami ukorijene, pa ih u proljeće izvadite i presadite na željeno mjesto.

Primjena: kao pokrivač tla.

Napomena: vinka se vrlo brzo raširi po području na kojem je posađena, pa je potrebno kontrolirati njen razvoj kako ne bi potisnula ostalo zasađeno bilje.

Od ovog zimzelena treba razlikovati vrstu Cataranthus roseus, poznatu i kao madagaskarski zimzelen ili vinca rosea. Ova je vinka kod nas u uzgoju kao jednogodišnja vrsta, koja neumorno cvjeta cijelog ljeta.