Suncokret

Suncokret

Od davnina su naše bake u svoje vrtove, pored ostalog starinskog bilja, uvijek imale zasijan i pokoji suncokret, koji je svojim, poput sunca žutim cvjetovima uveseljavao svaki vrt.

Posljednjih desetak godina, oplemenjivači bilja su spoznali njegovu uresnu vrijednost, tako da su do danas razvili brojne nove sorte, pogodne uzgoju u vrtovima, ali i na balkonima i prozorskim sandučićima.

Suncokret je jednogodišnja biljka, velikih listova obraslih dlačicama i velikih cvjetnih glavica.

Jednostavan je za uzgoj i kroz kratko vrijeme se razvije iz malene sjemenke u velikog “diva”.

Iako će uspijevati na raznim tlima, preferira ona blago alkalne reakcije, dobro odvodnjena, a za uspješan rast nužno je osigurati položaje koji su veći dio dana okupani suncem. Na zasjenjenim položajima, stabljika se previše izdužuje, pa postaje krhka i lomljiva.

Iako će dobro podnijeti sušu, preporučljivo je redovito zalijevanje, budući jedino tako i listovi i cvjetovi ostaju lijepi. Naime, u sušnim uvjetima, uslijed nedostatka vode dolazi do sušenja listova koji se kasnijim zalijevanjem ne mogu regenerirati, pa cijela biljka djeluje otužno.

Sije se u proljeće, s prvim zatopljenjem, obično u travnju, a cvjeta od lipnja do listopada.

Suncokret je i vrsta koja luči mnogo alergena, što kod osjetljivih osoba može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće, pa bi alergičari svakako trebali izbjegavati njihovu sadnju.

Patuljasti suncokret
Patuljasti suncokret

I na kraju valja istaći kako danas postoje brojne sorte suncokreta. Od onih patuljastih, visine oko 20 centimetara, a koji su pogodnji za sadnju u prozorske sandučiće i posude, do onih visokih koje narastu i preko 3 metra.

Također ovisno o sorti možemo izabrati i kultivare različitih boja latica, između onih sa klasičnim – žutim laticama, preko onih bakrene, tamno crvene ili ljubičaste boje, velikih ili malih cvjetova, jednostavnih ili ispunjenih.