gnojidba travnjaka

Gnojidba travnjaka ljeti

Osim predsjetvene gnojidbe, redovita gnojidba tijekom godine također je vrlo važna želimo li imati lijep i njegovan travnjak. Kako se redovitom košnjom odstranjuje velik dio hranjivih tvari, travnjak koji redovito ne prihranjujemo vrlo brzo izgubi na ljepoti. Trava požuti i prorijedi se.

Količina kao i vrsta gnojiva koje ćemo dodati ovisi o godišnjem dobu.

Tako je u proljeće, zajedno s provedbom ostalih operacija proljetne njege potrebno prvi puta prihraniti travnjak. Prihrana se nastavlja i tijekom cijelog ljeta, sve dok traje razdoblje intenzivne košnje. U proljeće i ljeti koristimo  hranjiva s većim udjelom dušika u odnosu na kalij i fosfor. Ovo će djelovati na povećanje zelene mase.

Danas su u prodaji i specijalna gnojiva za travnjake u formulacijama prilagođenim dobu godine. Ona osim osnovnih hranjiva – dušika (N), fosfora (P) i kalija (K) sadrže i druge potrebne mikro nutrijente.

Krajem ljeta, sa smanjenjem intenziteta košnje smanjujemo i prihranu. Posljednji put travnjak  prihranimo sredinom jeseni gnojivima s većim udjelom kalija. Kalij povoljno djeluje na prezimljavanje te tako biljku pripremamo na stresno zimsko razdoblje.

Dodavanje organskih gnojiva

Osim kompleksnih mineralnih gnojiva, u proljeće svake 2-3 godine po površini travnjaka je potrebno rasuti neko od organskih gnojiva (treset, kompost ili stajsko gnojivo), koje će povoljno djelovati na mikrofloru tla. Najbolje je to učiniti pred kišu, a ako se kiša ne očekuje površinu dobro zalijemo.