osteospermum

Afrička ivančica – osteospermum

Osteospermum je prekrasna trajnica namijenjena sadnji na potpuno osunčanim položajima, u umjerenim klimatima. Pripada porodici Asteraceae, a porijeklom je iz Južne Afrike. Oduševit će vas svojom bogatom cvatnjom već od sredine proljeća pa sve do u kasnu jesen. Cvjetovi su lijepi i traju otprilike tjedan dana. Otvaraju se rano ujutro, a zatvaraju već s prvim zalaskom sunca ili za oblačna vremena.

Idealan je izbor za sve vrtove u kojima sunce neumorno prži veći dio dana, s obzirom da će upravo na takvom položaju pokazati sve svoje kvalitete.

Najčešće se sadi u priobalju, gdje ima obilježja trajnice, no moguć je uzgoj i drugdje, no tada vrlo lako zimi smrzne.

Sredinom ljeta, kada se previše razraste i izgubi lijepu formu, biljku je potrebno drastično orezati, otprilike na polovicu visine, prihraniti i dobro zaliti. Brzo će potjerati brojne nove izboje koji će nositi brojne nove cvjetove. Redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova postižemo dugotrajniju cvatnju.

Boja cvijeta: bijela, različite nijanse ljubičaste, ružičaste, žute. Cvjetovi su jednobojni ili šareni, ravnih ili uvijenih latica. Središte cvijeta je izraženo tamno.

Položaj i tlo: odgovara joj svako dobro odvodnjeno tlo bogato hranjivima. Uzgaja se na potpuno osunčanim položajima.

Zalijevanje: iako će podnijeti i kraća sušna razdoblja, nužno je redovito zalijevanje. Kod nedostatka vode cijela se biljka objesi, pogotovo ako je posađena u posudi.

Razmnožavanje: sjetvom sjemena u proljeće. Jednostavniji je način zelenim reznicama, od sredine ljeta do jeseni. Dovoljno je grančice veličine oko 10 centimetara utisnuti u dobro propustan supstrat, a već nakon tjedan do dva reznice će se ukorijeniti. Imate li, možete upotrijebiti i hormon za zakorjenjivanje.

Primjena: za sadnju na gredice, za obrube, za ukrasne posude.

Napomena: ako je biljka uspješno prezimila, u proljeće će biti potrebno podrezati je kako bi zadržala grmolik rast. Ponekad će se možda činiti da je biljka tijekom zime propala, smrznula se. No nipošto ju ne čupajte, već provjerite podnožje biljke na kojem se primjećuje porast mladih listića. Biljku drastično orežite. Brzo će potjerati brojne nove izdanke.