zaperak na rajčici

Uklanjanje zaperaka kod rajčice – pinciranje

Rajčica je sigurno kultura koju mnogi amaterski vrtlari svake godine sade u svojim vrtovima. Uzgoj rajčice moguće je i na balkonu u većoj posudi, a one sorte sitnijeg ploda moći ćete uzgajati i u prozorskom sandučiću.

Odmah po sadnji rajčice treba započeti s redovitom njegom biljke, kako bi se osigurali optimalni uvjeti za cvatnju i razvoj plodova. Jedna od osnovnih radnji koja će pozitivno utjecati na rast plodova jest redovito pinciranje, odnosno otkidanje zaperaka.

Uklanjanje zaperaka jednom tjedno

Kod rajčice se naime, obilno razvijaju postrani izboji koji izrastaju između glavne grane i lista. Ovi postrani izboji iscrpljuju biljku, a djeluju i na rast i formiranje ploda.

Rajčice ranih sorti uzgajaju se na jednoj grani, pa je sve postrane izboje potrebno uklanjati na tjednoj osnovi. Treba to činiti dok je zaperak dužine 4-5 cm, a kada se i lako odstranjuje „štipanjem“.

Ako previše poraste, nikako ga ne treba trgati, jer će na mjestu uklanjanja ostati duboka rana, koja predstavlja idealan put za ulazak patogena. Zato se veći zaperci odstranjuju škarama ili oštrim nožem.

Pinciranjem postižemo i bolju prozračnost nasada, što ima pozitivan utjecaj na smanjenje pojave bolesti i štetnika.

Ostale mjere njege

Neke je sorte rajčica, nakon što razviju dovoljan broj cvjetnih etaža, korisno dekaptirati, odnosno ukloniti im vrh. I na ovaj način potičemo brži razvoj plodova, koji su u pravilu veći. Korisno je u nasadu i uklanjati donje listove nakon berbe plodova s najnižih etaža.