Rotkvica

Rotkvica je neizostavan sastojak uskršnjeg doručka, koja se u našem priobalju na otvorenom sije već krajem veljače, a na kontinentu tijekom ožujka.

Radi se o jednogodišnjoj  biljci, latinskog naziva Raphanus sativus koja se uzgaja zbog zadebljalog podzemnog dijela, hipokotila na koji se nastavlja tanki korjenčić. Na nadzemnom dijelu stvara lisnu rozetu, sastavljenu od dlakavih, ovalnih listića.

S obzirom da se jestivi dio razvija plitko u tlu, potrebno ju je sijati na dobro razrahljenim tlima, bogatim organskom tvari.

Ipak, ne podnosi gnojidbu stajskim gnojem neposredno pred sjetvu, zato ju je potrebno sijati na površini koja je gnojena prethodnih godina. Idealna je sjetva na površini na kojoj su prethodno bile uzgajane grahorice, koje fiksacijom dušika iz zraka u tlu ostavljaju dovoljne količine dušika za uzgoj rotkvice.

Tlo se obrađuje do 20-ak cm dubine uz dodavanje kompleksnog mineralnog gnojiva, NPK formulacije 7-20-30. U našem se priobalju sije na otvorenom već od kraja veljače, a u hladnijim područjima u ožujku.

Najbolje raste pri temperaturi od 15-20 stupnjeva C, dok na temperaturama ispod 5 stupnjeva C zaustavlja rast. Uzgoj je moguć sve do kasne jeseni, izuzev  tijekom najtoplijeg dijela ljeta, kada joj zbog visokih temperatura opada kvaliteta  ploda, koji postaje drvenast i ljutkast.

Biljka kratke vegetacije

Sije se ili u redove uz razmak 15-20 cm, na dubinu od oko 1 cm, ili omaške na gredici, nakon čega se sjeme blago ukopa grabljicama. Ukoliko je posijana pregusto, nakon nicanja je potrebno prorijediti, kako bi se biljke mogle dobro razviti.  Nakon sjetve, a i tijekom razdoblja rasta redovito zalijevanje je nužno i nikada se ne smije dozvoliti da se tlo previše isuši.

Rotkvica je biljka vrlo kratke vegetacije, pa će već nakon 5-6 dana po sjetvi niknuti prve biljčice, a već nakon 30 dana ju je moguće brati za konzumaciju. Zato je, kako bi ste u ovom iznimno zdravom povrću uživali kroz nekoliko mjeseci, dobro sjetvu obavljati periodički, svakih 10-ak dana.

Sjeme rotkvice se koristi i za proizvodnju sve traženijih klica, popularnog mirkozelenja. Upravo je rotkvica jedna od najlakših vrsta za uzgoj. Sve što trebate jest oprano sjeme staviti u staklenku ili kakvu drugu prikladnu posudu iz koje je moguće otjecanje suvišne vode i postaviti ju na svijetlo mjesto, uz kuhinjski prozor npr.

Sjeme ubrzo započinje s klijanjem. Potrebno ga je redovito orošavati. Već nakon 6-8 dana klice će se toliko razviti da su spremne za konzumaciju. Dodajte ih u salate, sendvič. Iznimno su zdrave, a ukus varira ovisno o vrsti. Kod rotkvice je blago ljutkast, baš kakav je i okus rotkvice.

 

Ako govorimo o zdravstvenoj vrijednosti rotkvice, ima blagotvoran učinak na probavni trakt, pomaže i kod vraćanja apetita. Iznimno je bogata vitaminima A, B skupine i C, a obiluje i željezom, fosforom, kalijem i kalcijem.