biljke za kupaonicu

Biljke za kupaonicu

Prelistavajući  časopise  o uređenju interijera rijetko gdje ćete naići na fotografiju kupaonice u kojoj nije postavljena barem poneka biljka. I dok mnogi promišljaju kako se radi o privremenom ukrasu  tek za potrebe snimanja, oni odlučniji teško će odoljeti izazovu da i svoju kupaonicu omekšaju ponekim zelenim detaljem.

I dok je u skučenim kupaonicama zaista problem održati nešto na životu, one prostrane s velikim prozorima idealno su mjesto za smještanje onih vrsta kojima visoke temperature uz povećanu vlažnost zraka predstavljaju idealne stanišne uvjete. Među takve spadaju vrste koje i u slobodnoj prirodi žive u vlažnim, sjenovitim područjima sjevernoameričkih prašuma.

Biljke možete smještati uz rub kade, na umivaoniku, po policama, na podu, ali i u visećim košarama koje se vješaju o plafon. Pri tom vodite računa kako je pri plafonu temperatura za nekoliko stupnjeva viša od one pri tlu, pa je u viseće košare potrebno smjestiti vrste koje će podnijeti nešto višu temperaturu.

U manjim kupaonicama, idealno je smještanje jedne ili nekoliko biljaka ispred ogledala, koja će vizualno povećati prostoriju, a u isto će vrijeme i udvostručiti količinu svjetla, pogotovo nalazi li se nasuprot prozoru.

Koju vrstu odabrati?

Prostrane su kupaonice idealne za smještaj raznovrsnih egzotičnih vrsta kao npr. Flamingovog cvijeta (anturij), kalateje, bromelija, bršljana ili aralije.

Imate li dovoljno prostora smjestite u nju i pokoju samostojeću biljku, primjerice Kentia palmu (lat. Howeia forsteriana) kojoj umjerena sjena ne predstavlja nikakav problem ili filodendron koji se može uzgajati kao penjačica ili povijuša.

Otpornijim vrstama paprati, vlažni uvjeti u kupaonici savršeno će odgovarati.

I kupaonice s vrlo malo svjetla ne moraju nužno biti lišene ugodnog zelenila.

U takvima će uspijevati jedna, od davnina poznata biljka – aspidistra, vrsta iznimno malih prohtjeva.

Ovdje će se dobro uklopiti i savršeno uspijevati i jedna vrsta koja se ne uzgaja zasađena u supstratu, već u posudama s vodom. Riječ je o biljci poznatoj pod nazivom “Lucky bamboo”.

Ako ste do sada pokušavali uzgajati neku biljku u kupaonici i niste imali uspjeha, pokušajte s ovom vrstom. Nećete se razočarati.

Njega bilja u kupaonici

U kupaonici koja se redovito upotrebljava nema potrebe za orošavanjem listova, budući se tijekom tuširanja toplom vodom oslobađa dovoljno vodene pare čime zrak postaje vlažan. Potrebno je redovito zalijevanje i što češće brisanje listova vlažnom krpom, kako bi se s listova uklonili ostaci laka za kosu, pudera i drugih proizvoda koji su danas uobičajeni u svakodnevnoj njezi.

Biljke smještene u kupaonici sa malo svjetla, rasti će uvijek u smjeru izvora svjetlosti, pa ih je stoga s vremena na vrijeme potrebno okretati kako se ne bi previše nakrivile.

Zanimljivo je kako će iscrpljenim biljkama razmještenim u drugim dijelovima doma savršeno odgovarati povremeni boravak u kupaonici, gdje će se u vlažnim uvjetima brzo oporaviti.

Kao kratkotrajan ukras, u svoju kupaonicu možete smjestiti i neke cvatuće biljke, primjerice pelargonije ili begonije, a koje će u vrijeme cvatnje svaku kupaonicu učiniti zanimljivom.