Lufa “spužva” – kako ju uzgojiti i za šta je koristiti?

Lufa (lat. Luffa cylindrica) je jednogodišnja biljka tropskih krajeva koja pripada porodici tikvenjača. Porijeklom je iz Afrike i Indije, ali se vrlo uspješno može uzgojiti i u našem umjerenom klimatu.

Zreli plodovi lufe, odnosno vlakna, koriste se kao spužva. Najčešće se koristi za pranje suđa ili piling tijela, a mladi plod može se koristiti kao povrće za variva ili salate.

Uzgoj ove pomalo egzotične biljke nije zahtjevan. U našim krajevima uzgaja se iz presadnica zbog duge vegetacije (oko 180 dana). Iako dobro uspijeva na otvorenom, bolja opcija uzgoja je u plasteniku/stakleniku.

Prije same sjetve, sjeme je poželjno namočiti u vodi 24h ranije jer se na taj način ubrzava klijanje. Dovoljno je saditi po dvije sjemenke u čašicu, naravno ako sjeme koje koristite ima visoku klijavost. Nicanje u prosjeku traje sedam do deset dana, ali može potrajati i do tri tjedna. Važno je da temperatura zraka ne bude niža od 20˚C stupnjeva uz optimalno vlaženje supstrata. Na otvoreno se presađuju nakon što prođu opasnosti od mraza, otprilike polovicom svibnja, u priobalju već sredinom travnja. U negrijani plastenik/staklenik može se saditi i dva-tri tjedna ranije.

Osigurajte joj potporanj

Osim što traže puno svjetlosti i topline te obilatu organsku gnojidbu, za rast im je potrebna i mreža po kojoj se penju. Lufe su penjačice i mogu rasti čak nekoliko metara u visinu, a trebalo bi im osigurati potporanj od barem 1,5-2 m visine. Cvjetovi lufe su krupni, žute boje i jako privlače pčele i bumbare koji ih oprašuju i tako osiguravaju oplodnju.

Plodovi su zelene boje, a mogu narasti i preko pola metra!

Nakon sušenja ploda, kora se guli, a vlakna ispiru vodom. Zatim slijedi sušenje i rezanje lufe na komade. Kako se do kraja vegetacije dobar broj plodova ne osuši, potrebno ga je ubrati te naknadno sušiti u toplim i dobro provjetrenim prostorijama.

Za pranje posuđa, piling tijela

Ono što ovu kontinentalnu spužvu čini posebnom je ekološko rješenje koje nudi u moru plastike koja čini veliki ekološki problem i zagađenje. Lufa je odlična zamjena za plastične spužve koje se koriste za pranje posuđa, a odlična je i za pranje i piling tijela. Može trajati mjesecima, a kada ju istrošite odlaže se na kompost ili u kante za biootpad jer je potpuno razgradiva.

Na taj način ne ostavljate za sobom nikakav trajni otpad čime ste pomogli očuvanju prirode, a samim time i sebi. Nije li to sjajno?

Ako Vam se sviđa ova neobična biljka svakako ju pokušajte uzgojiti sami.