mandevila

Mandevila – penjačica očaravajuće ljepote

Mandevila (lat. Mandevilla sanderi) ili brazilski jasmin, vrsta je donedavno poznata i pod nazivom “Dipladenia” pod kojim ćete ju i danas pronaći u nekim priručnicima. Porijeklom je iz toplih područja Južne Amerike, gdje raste u tropskim šumama.Ova prekrasna povijuša na svojim prirodnim staništima može narasti do 7 metara visine, dok u našim područjima rijetko kad naraste viša od 2 metra. Ima prekrasne tamnozelene kožaste listove, sjajne koji i sami izgledaju izrazito dekorativno. Njena uresna vrijednost je u prekrasnim trubastim cvjetovima različitih boja, veličine oko 5 centimetara, koji oblikom podsjećaju na cvijet oleandra. Njima se okiti u razdoblju od svibnja do rujna.

Mandevila je osjetljiva na niske temperature, pa je na otvorenom u uzgoju isključivo u toplijim, priobalnim područjima. No i tamo će lako propasti ako se temperatura spusti i ispod 7 stupnjeva C, pogotovo ako je sađena na izloženijim područjima.

Zato ju najčešće uzgajamo u posudama koje se pred zimu smjeste u zaštićeni prostor. Ako je dovoljno svijetao, a temperatura u njemu ne pada ispod 15 stupnjeva, cvjetat će i tijekom cijele zime, iako slabijim intenzitetom.

Boja cvijeta: ružičasta, crvena, bijela, žuta, jednobojni ili s, najčešće žutim središtem.

Položaj i tlo: Neovisno o tome da li je zasađena u vrtu ili u posudi, smjestite je na blago zasjenjeno, od vjetra zaštićeno mjesto. Voli dobro drenirana, hranjivima bogata humusna tla.

Zalijevanje: Tijekom razdoblja intenzivnog rasta, od svibnja do rujna, biljku je potrebno svakodnevno zalijevati velikim količinama vode. Zimi se zalijeva tek toliko da supstrat ne bude potpuno suh.

Razmnožavanje: Najlakši i prilično uspješan način razmnožavanja je poluzrelim reznicama koje se ubiru sredinom ljeta. Već za otprilike mjesec dana dolazi do ukorjenjivanja što se prepoznaje po rastu mladih listića.  Biljka se njeguje do sljedećeg proljeća kada se sadi na stalno mjesto.

Savjet +

  • Mladu sadnicu mandevile možete posaditi i u visećoj posudi, gdje će lijepo izgledati njeni dugi izboji prepuni cvjetova. S obzirom da se biljka brzo razvija i da izboji brzo odrvene, sljedeće godine ju presadite u vrt ili veću posudu i uz nju postavite potporanj.
  • Biljku orežite početkom proljeća kako bi ograničili njen rast. Prikratite izboje na 1/3 njihove dužine. Previše razbujale biljke će podnijeti i jaču rezidbu. Kako bi postigli razgranatost tijekom razdoblja rasta, otkidajte vrhove izboja.
  • Kod orezivanja mandevile koristite zaštitne rukavice, s obzirom da iz mjesta reza teče bijeli sok koji može izazvati iritaciju kože kod osjetljivijih osoba.
  • U razdoblju pune cvatnje, biljku prihranjujte svaka dva tjedna tekućim kompleksnim gnojivima za cvatuće biljke.
  • Najčešći štetnik na mandevili su lisne uši, koje se uglavnom pojavljuju početkom vegetacije, te crveni pauk čija se brojnost povećava s porastom temperature zraka i izostankom oborina.