prkos

Prkos – vrsta koja prkosi žegi

Prkos je jednogodišnja biljka iz porodice Portulacaceae, visine do 30 centimetara. Porijeklom je iz Argentine, Brazila i Urugvaja. Kao i što mu i ime sugerira, prkos je vrlo otporna biljka koja će odlično uspijevati i na najsiromašnijim terenima, na položajima koja su stalno izložena najjačim pripekama. Listovi su igličastog oblika, dužine do 2,5 centimetra. Postoje i sorte širokog lista.  Na krajevima grančica razvijaju se cvjetovi koji se otvaraju samo na suncu. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki, lijepi, no nažalost kratkotrajni. No prkos to nadoknađuje stalnom cvatnjom tijekom cijelog ljeta. Nakon cvatnje iz cvijeta se razvije komuška prepuna sitnih sjemenki kojima se razmnožava. Ako nemate vremena za brigu o bilju, a tražite vrstu koja će neumorno cvjetati, prkos je idealna vrsta za vas.

Boja cvijeta: žuta, narančasta, roza, crvena i bijela.

Položaj i tlo: prkos najbolje uspijeva na siromašnim, pjeskovitim tlima, na punom suncu.

Zalijevanje: prkos zahtijeva minimalno zalijevanje. Otporan je na sušu kao malo koja vrsta.

Razmnožavanje: razmnožava se sjetvom sjemena između ožujka i svibnja, u mješavinu pijeska i supstrata za sjetvu. Od svibnja se prkos može sijati i direktno na željeno mjesto.

Primjena: za sadnju na suhozide, u kamenjari, za prozorske sandučiće, kao pokrivač tla.

Napomena: prkos se sam zasijava, pa na mjestu gdje ste imali posađen prkos, sljedećih godina možete pronaći mnoštvo mladih biljčica.