razmnožavanje fotinije

Fotinija – kako ju razmnožiti?

Fotinija je lijepa vrsta koja se najviše koristi za sadnju živica, iako se od nje daju formirati i različiti oblici. Kako je za sadnju živice potrebno osigurati oko dva komada ove biljke po dužnom metru, trošak kupovine sadnica nije zanemariv.

No kao i veliku većinu drvenastih vrsta i fotiniju je jednostavno razmnožiti reznicama. Kasno ljeto je najbolje vrijeme za njihovo uzimanje, jer su jednogodišnji izboji već dovoljno odrvenjeli i bez problema bi se trebali ukorijeniti za otprilike mjesec dana.

Postupak uzimanja reznica je identičan za sve vrste. Reznicu dužine 10-ak centimetara uzimamo ranije ujutro (slika 1). Odmah po njihovu uzimanju, s donje polovice odstranimo sve listove, ostavljajući tek nekoliko vršnih listića (slika 2). Ako su oni preveliki, prikratimo ih na polovicu (slika 3).

Teglicu ili kašetu, ako ukorjenjujemo veći broj reznica, ispunimo propusnim supstratom u kojeg do polovice utaknemo pripremljene reznice (slika 4). Možemo koristiti i hormon za pospješivanje ukorjenjivanja kojeg je moguće kupiti u poljoprivrednim ljekarnama (slika 5).

Fotinija – njega do sadnje

Tako posađene reznice dobro zalijemo, a posudu prekrijemo prozirnom PVC vrećicom kako bi se postigla dobra zračna vlaga (slika 6). Posudu smjestimo na sjenovito mjesto. Nakon otprilike mjesec dana, reznice će se početi ukorjenjivati, što primjećujemo po blagom otporu kada ju pokušamo izvaditi iz tla.

Pričekamo još oko 15 dana da se korijen dobro razvije, pa biljčice presađujemo u pojedinačne posude u kojima se njeguju barem godinu dana, dok ne postignu odgovarajuću visinu. Sadimo ih od druge godine po uzimanju reznica.

U prvoj godini ih njegujemo stalnim zalijevanjem, te prihranjivanjem od proljeća do jeseni. Biljke cijelo vrijeme držimo na otvorenom. Jedino je u hladnim zimama posude dobro plitko ukopati u tlo, a nadzemni dio prekriti agroplatnom koji će mlade biljke štititi od smrzavanja. Kako uzgajati fotiniju pročitajte ovdje.