sobno bilje pexel

Sobno bilje pročišćuje zrak

Prašina, dim, ispušni plinovi automobila i drugi zagađivači glavni su krivci za lošu kvalitetu zraka u našim gradovima što direktno utječe i na zrak u zatvorenim prostorima naših stanova, ureda.

Uz cigaretni dim, isparavanja raznih plastičnih masa, namještaja i brojnih drugih predmeta svakodnevne uporabe, zrak u prostorijama u kojima provedimo veći dio dana postaje sve, samo ne kvalitetan. U takvim uvjetima ljudi postaju zlovoljni, javljaju se umor, glavobolja. Navedeni simptomi poznati su i kao «sindrom bolesne zgrade» (Sick Building sindrom). Stoga je i više no poželjno zatvorene prostore oplemeniti pokojom biljnom vrstom.

NASA-inim istraživanjima je utvrđeno kako su brojne vrste sobnog bilja za vrlo kratko vrijeme sposobne iz zraka eliminirati većinu štetnih spojeva poput benzena ili formaldehida koje pretvaraju u spojeve potrebne za vlastiti rast i razvoj. Zato je preporučljivo u zatvorenim prostorijama, na svakih 10 kvadrata površine, visine stropa 2,5 – 3 metra smjestiti barem 2 veće biljke. Naravno, poželjno je da ovaj broj bude veći.

Zmajevac (Dracena)

Ovisno o sorti dracena može narasti od 1-3 metra visine. Pri vrhu biljke se stvaraju novi listovi dok oni pri dnu postupno odumiru i otpadaju. Dracena je izuzetno dugovječno drvo koje raste relativno sporo. Najpoznatija među dracenama svakako je „drvo života“, vrsta koja će pomoći razgrađivanju formaldehida iz zraka.

Žalosna smokva (Ficus bejamin)

Danas postoje sorte različitih boja listova. Od svijetle do tamno zelene, a posebno su lijepi oni prošarani. Osjetljiv je na promjene položaja i količinu osvjetljenja pa kod premještanja često odbaci svo lišće. Jedan je od najboljih pročistača zraka. Uklanja brojne štetne tvari, naročito formaldehid iz duhanskog dima, boja, lakova i sredstva za dezinfekciju.

Bršljan (Hedera helix)

Spatifilum - Jedarce
Spatifilum – Jedarce

Izrazito je otporna vrsta koja će uspijevati i u najtamnijem dijelu prostorije. U tom slučaju birajte sorte jednobojnih listova, budući bi šareni u tami izblijedili. Traži malo vode, zato nemojte pretjerivati u zalijevanju. I bršljan blagotvorno djeluje na pročišćavanje zraka, uklanjajući čak do 90% u zraku prisutnog benzena.

Jedarce (Spathiphyllum)

Spathiphyllum je dobar izbor za početnike – otporna je vrsta koja će uspijevati uz minimalnu njegu. Odlično apsorbira štetna zračenja koja emitiraju TV ekrani i monitori računala upijajući elektrostatičku energiju. Stoga ih je najbolje držati u blizini tih uređaja. Što je više elektronike u prostoriji, jedarce će bolje rasti.

Sobna sablja (Sansevieria trifasciata)

Sablja
Sablja

Sobna sablja je od davnina poznata i rado uzgajana sobna biljka. Odlikuju je dugački listovi koji u visinu narastu i do 80 cm. Danas je posebno popularna sorta cilindričnih listova. Nezahtjevna je u pogledu njege. Vrijedan je pročistač sobnog zraka iz kojeg odstranjuje CO2 i brojne druge štetne spojeve.

Gerber (Gerbera sp.)

Ukoliko ste ljubitelj cvatućih sobnih biljaka, i među njima je nekoliko pročistača zraka. Gerber je samo jedan od njih. Iako je najpoznatiji kao rezani cvijet, vrlo će se lako uzgajati i kao cvatuća sobna lončanica. Posebno minijaturne forme koje su u prodaji posljednjih godina. Iz zraka efikasno uklanja benzen.