bambus

Sretni bambus

Štapić sreće ili «lucky bamboo» vrsta je koja je u Aziji poznata već više od četiri tisuće godina. Prema nekim izvorima potječe iz jugoistočne Azije, a u Kini je poznata i cijenjena već stoljećima.

Iako će vas mnogi prilikom kupovine uvjeravati kako zapravo kupujete bambus, radi se o vrsti Dracaena sanderiana. U svojoj prirodnoj postojbini raste u tropskim kišnim šumama, u kojima zasjenjena od gustih krošanja dobiva vrlo malo svjetla.

Zato će ova biljka biti idealan ukras kupaonica, kuhinja ili uredskih prostorija s minimalnim osvjetljenjem.

Kada bi ste ovu biljku smjestili pored prozora izloženog direktnoj sunčevoj svjetlosti vrlo bi brzo došlo do njenog propadanja.

Ono što ovu vrstu čini specifičnom i jednostavnom za uzgoj, jest to da se uzgaja u vodi, najbolje destiliranoj budući voda iz slavine sadrži velike količine klora i mineralnih soli koje biljci mogu naštetiti.

Otprilike svaka dva tjedna vodu treba potpuno izmijeniti.

bambus

 

Otkud ovoj biljci naziv «Lucky bamboo»?

bambus lucky bambooKinezi naime vjeruju kako ovi štapići sa sobom nose pozitivnu energiju i zato ih često poklanjaju, posebice za Kinesku Novu godinu. O broju poklonjenih štapića ovisi što vam osoba koja ih poklanja želi. Tako tri poklonjena štapića privlače sreću, pet štapića obećava bogatstvo, a sedam dobro zdravlje. Poklonili vam netko 21 štapić, možete očekivati sreću u svim životnim područjima.

Kako bi se pojačao pozitivan utjecaj, štapiće često privezuju crvenom vrpcom – simbolom vatre.

Popularnost ovih biljaka brzo su uočili trgovci, pa se u prodaji često nađu lijepe plitke posude u kojima su poslagani štapići različitih visina. Njihov broj varira, ali nikada ih nije manje od 21. Za sreću u svakom pogledu.