Batat – proizvodnja presadnica

Batat je posljednjih godina postao omiljena zamjena za krumpir, pa ne čudi što se sve više uzgaja, kako na velikim površinama, tako i u malim obiteljskim vrtovima.

Batat se uzgaja iz presadnica čija je proizvodnja iznimno jednostavna pa ćete dovoljan broj sadnica za uzgoj u obiteljskom povrtnjaku moći uzgojiti i u stanu, u dovoljno svijetloj kuhinji gdje vladaju idealni uzgojni uvjeti.

Sve što vam je od materijala potrebno jest drveni ili plastični sanduk dubine oko 10 cm, te dobro propustan supstrat koji se koristi za proizvodnju presadnica.

Nemate li takav, možete ga načiniti i sami, miješajući 2/3 bilo kojeg supstrata za uzgoj biljaka i 1/3 pijeska. Naravno, potreban vam je i gomolj batata, kao osnova od koje ćete uzgojiti presadnice. Gomolj kupite u trgovini, a birajte sortu koja vam je najdraža ili ove godine uzgojite i bijeli i ljubičasti i najčešći narančasti. Svi su izuzetno ukusni.

Evo što vam je činiti

U sandučić naspite sloj kupljenog ili pripremljenog supstrata debljine oko 1 centimetra. Na njega dužom stranom položite gomolj batata i zatrpajte ga do pola. Pod pretpostavkom da nemate mogućnost smještanja u grijanom plasteniku kao profesionalni proizvođači, sandučić smjestite na svijetlo i toplo mjesto (idealna temperatura je 25 stupnjeva), a supstrat stalno održavajte vlažnim. Kako bi se povećala vlaga zraka, možete stvoriti improvizirano klijalište, odnosno sandučić staviti u dovoljno veliku PVC vrećicu.

Dva mjeseca do presadnice

Otprilike nakon dva tjedna, iz spavajućih pupova na gomolju primijetit ćete pojavu izboja koji će se potom brzo razvijati.

Nakon što razviju 3-4 lista ti se izboji režu škarama, otkidaju im se najdonji listovi te se stavljaju na ukorjenjivanje u polistirenske kontejnere ili u pojedinačne sandučiće. U našem su primjeru lončići od prešanog kartona koji se nakon sadnje u tlu raspadne.

Nakon otprilike 20-30 dana reznice su ukorijenjene što primjećujemo po porastu izboja i tvorbi novih listova.

Znamo li kako se batat na otvoreno sadi kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, na kontinentu oko 15. svibnja, a u priobalju  sredinom travnja, s proizvodnjom presadnica treba započeti sredinom veljače.

Uspjeh ne bi trebao izostati.