Hortenzija u cvatnji

Razmnožavanje hortenzije

Razmnožavanje hortenzije koju imate u svom vrtu ili kojoj se divite u susjedovom vrtu, vrlo je jednostavno. Druga polovica ljeta, idealno je vrijeme za to. Do tada su jednogodišnji izboji koji su nosili cvjetne glavice već dovoljno odrvenjeli pri dnu, dok su im vrhovi još uvijek zeleni.

Reznice je najbolje ubirati ranije ujutro ili kasnije poslijepodne, te ih odmah po berbi pripremiti i posaditi u supstrat.

Postupak uzimanja reznica

1.      Oštrim nožem odsijecite vršne reznice dužine 10-15 centimetara. Birajte one zdrave, dobro razvijene, s najmanje dva para listova na sebi.

2.      S donje polovice reznice uklonite sve listove. Nemojte ih trgati rukom, već ih uklonite nožem, ostavljajući par milimetara lisne peteljke.

3.      Veće gornje listove prikratite na polovicu. Na ovaj način će se smanjiti transpiracijska površina putem koje reznice gube velike količine vlage.

4.      Reznice stavite na ukorjenjivanje u propusnu mješavinu kvalitetnog supstrata i pijeska ili vermikulita. Možete koristiti i specijalne mješavine za ukorjenjivanje. Imate li, dobro je upotrijebiti i hormon za ukorjenjivanje iako je i bez njega postotak ukorjenjivanja visok.

5.      Reznice dobro zalijte, a posudu s njima stavite na sjenovito mjesto u vrtu. Posudu možete i prekriti prozirnom PVC vrećicom koja će povećavati zračnu vlagu. Vrećicu svakodnevno povremeno uklonite.

Za otprilike četiri do pet tjedana reznice će se ukorijeniti što ćete primijetiti po rastu mladih listića, ali i po otporu koji se javlja nakon što reznicu pokušate iščupati iz supstrata. Ostavite ih u lončićima da se dobro razviju do konačne sadnje na stalno mjesto.

Moguće odstupanje u boji

Na ovaj način možete razmnožiti i običnu, grmoliku hortenziju (Hydrangea macrophylla) kao i onu koja se uzgaja kao penjačica (Hydrangea paniculata).
Jedino se nemojte razočarati ako ste reznice ubrali s plave hortenzije, a ona će sljedeće godine procvjetati u ružičastoj boji. Boja cvijeta ovisna je o pH reakciji tla, a sve savjete o uzgoju pročitajte ovdje.