žednjak

Žednjak ili sedum – sukulent jednostavan za uzgoj

Kraj ljeta i početak jeseni, vrijeme je u kojem svu svoju ljepotu pokazuje žednjak, vrsta iz skupine sukulenata, latinskog naziva Sedum spectabilis. Pripada porodici  Crassulaceae ili tustika.

Ova vrsta, porijeklom s Dalekog istoka iznimno je jednostavna za uzgoj, pa je preporučljiva svima onima koji tek započinju s vrtlarenjem. Jednako će lijepo izgledati posađena na cvjetnoj gredici, u kombinaciji s ostalim biljem, ali i u dekorativnoj posudi na balkonu.

Najveća vrijednost žednjaka jest u njegovoj prilagodljivosti spram različitih uzgojnih uvjeta. Najbolje će uspijevati na pjeskovitim, hranjivima siromašnim, dobro propusnim tlima na punom suncu, iako podnosi i uzgoj u polusjeni. Također, dobro će reagirati na redovito zalijevanje, a jednako dobro će podnijeti i dugotrajniju sušu. Zato je idealan za sadnju u onim vrtovima u kojima se stalno ne boravi.

Ružičasti cvjetovi

Iako među žednjacima ima i onih niskih, visokih svega 10-ak centimetara, posebno zanimljivih za sadnju u kamenjari, S. spectabilis je viša biljka, koja naraste i do 50 centimetara visine. Odlikuju ga mesnati, svijetlo zeleni listovi jajolikog oblika, čiji je rub lagano nazubljeni. Na mesnatim stabljikama se ljeti pojavljuju cvjetne glavice prepune zvjezdolikih cvjetova ružičaste boje.

Cvjetne glavice su plosnate, a mogu doseći veličinu i do 15 centimetara u promjeru. Kako ulazimo dublje u jesen, ružičasti cvjetovi mijenjaju boju preko zelene i smeđe, ali i dalje izgledaju atraktivno na biljci.

S dolaskom zime nadzemni dio biljke propada, a u njenom se podnožju već stvaraju novi pupovi iz kojih će biljka potjerati sljedećeg proljeća. Sljedećeg proljeća je sve odumrle nadzemne dijelove orezati, te ukloniti otpalo lišće, kako bi se pupovima omogućio nesmetan rast.

Dobro je u proljeće uokolo biljke rasuti nešto organskog gnojiva, te biljku dobro zaliti.

Razmnožavanje

Žednjak ćete najjednostavnije razmnožiti lisnom reznicom ili dijelom stabljike. Dovoljno je početkom ljeta, nakon što su listovi dobro razvijeni, otkinuti listić pa ga plitko ukopati u pjeskovito tlo. Već nakon 20-ak dana započet će tvorba korijena. Nakon što se korijen dobro razvije i nakon što se iz listića razvije nova biljka, presađuje se na stalno mjesto. Vrlo često će se na ovaj način biljka i sama spontano razmnožiti.

Odlika je žednjaka da se, za razliku od mnogih drugih trajnica, neće previše razbujati i proširiti po površini, pa je njegov rast jednostavno održavati.

Ipak, dijeljenjem u jesen je moguće od jedne biljke dobiti njih nekoliko. Dovoljno je cijelu biljku izvaditi iz tla i oštrim nožem je razrezati na nekoliko dijelova, od kojih će svaki imati dobro razvijeno korijenje i nadzemne dijelove.