Uzgoj presadnica maćuhica

Iako su ljetne cvjetne vrste sada u punoj cvatnji i u pogledu na njih ni ne promišljamo o jeseni i zimi, ipak je sada vrijeme kada sjetvom započinje uzgoj cvjetnih vrsta koje će gredice i prozorske sandučiće uljepšavati tijekom jeseni, zime i sljedećeg proljeća.

Među nekolicinom cvjetnih vrsta za zimsko razdoblje, maćuhica je sigurno jedna od najpopularnijih vrsta.

I iako su cijene presadnica maćuhica koje će već od rujna preplaviti naše tržnice prilično niske, sigurno ima onih koji uživaju prateći razvoj omiljene biljke od same sjetve, pa do kraja njihova životnog ciklusa.

Sjetva krajem ljeta

Maćuhica se uzgaja sjetvom iz sjemena u drugoj polovici ljeta, čim temperature zraka dođu do optimalnih vrijednosti. Previsoke temperature u kombinaciji s visokom vlažnošću dovode do  pojave botritisa, a time i do truljenja korijenovog vrata i propadanja biljčica.

Sjetvu obavljamo u sandučićima koristeći supstrat za sjetvu, kakve je moguće kupiti u svim specijaliziranim trgovinama. Nakon što sjeme posijemo prekrijemo ga samo tankim slojem tla kojeg lagano utisnemo daščicom te zalijemo.

Posudu valja držati na svjetlom mjestu zaštićenom od direktnih sunčevih zraka. Dobro bi ju bilo prekriti staklom ili plastičnom vrećicom. Uz redovito zalijevanje, a pri optimalnoj temperaturi od 21 stupanj za oko 14 – 20 dana niknuti će mlade biljčice. Nakon što razviju prvi par pravih listića presađujemo ih u pojedinačne posude, a nakon što se dobro razviju presađujemo ih na stalno mjesto.

Osim sjetve u sandučiće, moguća je i direktna sjetva na otvorenom. U tom slučaju nakon razvoja prvih listića biljke prorjeđujemo na potreban razmak.