Lovor – ukras, začin i lijek

Lovor je vrsta koja se u priobalju od davnina koristila u hortikulturi, a danas ga često kao dekorativnu vrstu pronalazimo i u kontinentalnim područjima.

LovorPoznat je i kao začinska biljka čijih će samo nekoliko listova oplemeniti mnoga jela. Iako je danas u standardnoj ponudi začina u svakoj trgovini, upravo je sada vrijeme kada ga je najbolje ubrati, listove osušiti i pospremiti za zimu kada će sigurno dobro doći u kuhinji. Osim u kulinarstvu, koristi se i u farmaceutskoj industriji.

Još su stari Grci pobjednike olimpijada kitili vijencima od lovorovog lista, a taj se običaj održao i do današnjih dana.

Zimzelena je vrsta uspravnog rasta, a naraste do 10 metara visine. Uz glavno deblo izbijaju brojni postrani izbojci koji mu daju veliku gustoću i piramidalni oblik. Otkidanjem postranih izboja može se oblikovati u lijepo stabalce.

Listovi su eliptični, lagano valovitog ruba, svijetlozelene boje. Kora je u mladih stabala pepeljasta, glatka i sjajna, a u starijih primjeraka je crna i hrapava. Cvjeta u veljači i ožujku sitnim, bijelo zelenkastim cvjetovima, smještenim u pazušcima listova. Plod je tamnomodra, gotovo crna boba, koja je omiljena hrana pticama, osobito kosovima, čestim posjetiteljima lovora. Uspijeva na gotovo svim položajima i tlima. Često se sam zasijava bobama koje padnu na tlo, pa će uokolo glavne stabljike uvijek biti i brojnih biljaka koje je, dok su mlade, jednostavno presaditi.

Prilagodljiv raznim stanišnim uvjetima

Lovor će bez većih problema uspijevati na raznim tipovima tala, iako preferira karbonatna, kakva prevladavaju u primorju. Uspijevat će i u polusjeni, no sve će svoje kvalitete pokazati na punom suncu. Budući podnosi temperature i do –12 stupnjeva C, nalazimo ga i u kontinentalnim područjima, tada najčešće zasađenog u posudama koje pred zimu sklanjamo u zatvorene prostore.

Od štetnika na lovoru su česte štitaste uši koje obilno luče mednu rosu pa se na listove naseljavaju gljive čađavice. Zaraženi list postaje ljepljiv s crnim prevlakama. Zarazu je potrebno uočiti dovoljno rano kako bi se štetnik suzbio prije no što se zarazi cijela biljka. Kod početnih zaraza mogu poslužiti biljni pripravci, dok je kod većih zaraza potrebno upotrijebiti sredstvo preporučeno od stručne osobe u poljoprivrednoj ljekarni.

 

Čaj od lovora

Čaj spravljen od svježih listova lovora ublažit će simptome prehlade i gripe, a inhaliranjem ćemo pomoći prohodnosti nosa. Pomaže i kod gubitka apetita, a pred spavanje svježe pripremljen čaj, pomoći će kod nesanice.