Kako pravilno održavati kosilicu za travu? Sedam savjeta za besprijekoran rad i dugovječnost

Došli su nam topli i sunčani dani, a to znači da sve češće čujemo i zvuk kosilice za travu.

Košnja trave zahtjevan je posao pa je dobro imati snažan i kvalitetan uređaj. Uz kvalitetu uvijek dolazi i viša cijena pa je dobro znati kako pravilno održavati kosilicu, kako bi vas čim dulje služila.

U nastavku donosimo sedam savjeta za besprijekoran rad i dugovječnost.

Kako produžiti životni vijek kosilice za travu?

Redovito održavana kosilica za travu svojem vlasniku pružit će godine pouzdanog rada. Najbolje kosilice za travu su one o kojima vlasnici redovito brinu jer to značajno produžuje njihov životni vijek, a travu ostavlja lijepom i zdravom. Evo što to konkretno znači.

1. Koristite odgovarajuće gorivo

Koristite primjereno gorivo koje je preporučeno za svaki pojedini tip kosilice, a u skladu s preporukama dodajte i odgovarajuće aditive.

Moguće je kupiti i već pripremljena pogonska goriva s aditivima, ali je miješanje jeftinija opcija. Gorivo se miješa s uljem u odgovarajućem omjeru.

Da biste pripremili mješavinu, u poseban kanistar prikladan za gorivo najprije ulijte motorno ulje, a zatim benzin. Prije točenja u spremnik kosilice, smjesu dobro promiješajte.

Primjenom neodgovarajućeg pogonskog goriva nepovratno se oštećuje motor kosilice.

2. Redovito mijenjajte ulje

Informacija koliko često trebate mijenjati ulje nalazi se u priručniku koji ste dobili uz kupljenu kosilicu. To je obično na početku sezone košnje, odnosno nakon 50 sati korištenja kosilice.

Pritom koristite visokokvalitetno ulje kako bi kosilica bila optimalno podmazana.

Kada mijenjate ulje, istovremeno provjerite u kakvom su stanju filter zraka i svjećice. I njih, kao i ulje, trebate mijenjati svake godine kako bi kosilica učinkovito radila.

3. Vodite brigu o bateriji na kosilici

Koristite li električnu kosilicu, ne morate brinuti o gorivu, ulju ili svjećicama, ali zato trebate posvetiti pažnju bateriji kosilice.

Jako niske ili jako visoke temperature značajno skraćuju životni vijek baterije pa zato kosilicu nikada ne odlažite na temperaturama ispod 10 °C, odnosno iznad 30 °C.

Litij-ionska baterija kakva se nalazi u električnoj kosilici također bolje drži svoj kapacitet i zadržava optimalne performanse kada je napunjena. Zato je na kraju sezone napunite na barem 40 % prije nego kosilicu spremite do idućeg proljeća.

4. Redovito oštrite oštricu na kosilici

Ovo pravilo vrijedi jednako za motorne i električne kosilice za travu. S tupom oštricom će košnja trave teći sporije, a vaš će travnjak ujedno ružno izgledati.  Izgleda li trava u vašem dvorištu grubo ili neravno nakon košnje, to je jasan znak kako oštricu na kosilici valja naoštriti. Oštricu možete naoštriti sami, ali možete je i odnijeti u servis.

Izvor fotografije: Freepik

5. Kosilicu redovito čistite

Tupljenju oštrice na kosilici ne pridonosi samo košnja trave, već i neredovito čišćenje kosilice. Naime, svaki puta kada kosite travu, dio pokošene trave ostaje na kosilici i oštricama, pogotovo kada kosite mokru travu.

Kosilicu zato čistite nakon svake košnje, a najmanje jednom mjesečno.

6. Prije svake košnje provjerite travnjak

Prije početka košnje izdvojite nekoliko minuta i prošećite travnjakom kojeg namjeravate kositi.

Uklonite kamenje ili granje koje mogu otupiti oštrice na kosilici, napraviti neku drugu štetu na uređaju ili ozlijediti vas ili osobe koje stoje u blizini za vrijeme košnje.

Također uklonite vrtni namještaj i slične prepreke koje će vas usporiti tijekom košnje i onemogućiti ravnomjernu košnju trave.

7. Nemojte kositi mokru travu

Mokra trava može korodirati kosilicu, a u njenom spremniku goriva također se može kondenzirati previše vlage. Osim toga, pokošena vlažna trava može se skupljati na oštricama kosilice i otežavati njezin rad pa će kosilica raditi jače, a sporije obavljati posao.

Nemojte koristiti električnu kosilicu na mokroj travi jer time riskirate strujni udar.

Zašto je važno održavati travnjak?

Redovito kosite travu kako biste omogućili ravnomjernu raspodjelu i apsorpciju resursa koji dolaze od sunca i vode te zdravim izbojcima trave dali prostor za rast. To s vremenom dovodi do bujnog travnjaka sa snažnom travom zdravog korijena.

Redovita košnja također pomaže u borbi protiv korova, kukaca i štetočina, a ujedno može olakšati simptome respiratorne alergije jer redovita košnja trave smanjuje količinu peludi i sjemena u zraku.

Pri tome je neizostavan alat kvalitetna i pouzdana kosilica za travu koja će vam omogućiti da posao obavite brzo i učinkovito.

Autor: Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Izvor fotografije: Freepik