osmie

Hotel za kukce

U svakom vrtu među brojnim živim bićima, posebno važna uloga pripada korisnim organizmima. Posebno u vrtu zasnovanom na organskim načelima. Pomažu nam u sprječavaju prekomjernog razmnožavanja i pod kontrolom drže štetnike koji prave velike štete na uzgajanom bilju.

Mjesto za prezimljavanje

Među korisne organizme u vrtu spadaju božje ovčice (bubamare), zlatooke, parazitske osice, uholaže i brojne druge vrste. Tijekom proljeća i ljeta kada u vrtu sve cvjeta, kada ima dovoljno nektara i organizama kojima se hrane, potrebno im je tek osigurati izvor vode.

No zimi, kada je hrane malo, a temperature se spuste i ispod nule, korisni organizmi prestaju sa svojim aktivnostima.

Prije zime pronalaze prikladno mjesto za prezimljavanje kako bi sljedećeg proljeća ponovno postali aktivni i kako bi stvarali nove generacije koje će nam biti vrtlarski saveznici. U vrtu će prezimiti u ostatcima trava, u suhim cvjetnim klasovima i na brojnim drugim mjestima. Zato, iako ne izgledaju baš lijepo, ne uklanjajte pred zimu sve biljne ostatke.

Izbušeni panj, karton i drugi materijali

Ako ste to ipak učinili, odvojite malo vremena i od materijala koji su vam stalno na dohvat ruke, izradite hotel za kukce u koji će se zavući tijekom zime.

Dovoljno je u prosušenom panju svrdlom izbušiti rupe promjera oko 10 mm ili na kakav okvir postaviti svežanj od komada bambusa dužine 10-ak centimetara.

 

U panju će svoje idealno sklonište pronaći solitarne pčele, vrlo vrijedni oprašivači koji za razliku od ostalih pčela ne žive u zajednicama, već kako i samo ime kaže, pojedinačno.

Možete koristiti i razne druge materijale, poput cigle koju ćete ispuniti piljevinom ili suhim grančicama i sl. Slama je također dobar odabir, a čak i običan rebrasti karton može pružiti idealno zimovalište.

Izuzetno je bitno pripremljeni „hotel“ smjestiti na, od kiše zaštićeno mjesto, jer bi pretjerana vlaga mogla naštetiti korisnim organizmima.

Osim što će biti korisni, ovakvi će elementi predstavljati i dodatni ukras vrtu. Zato, pustite mašti na volju, i napravite svoj unikatni hotel za kukce.