WOONA – organsko gnojivo s kojim nećete pogriješiti

Nekoć je vuna predstavljala vrijedan materijal od kojih su se proizvodili brojni uporabni predmeti, od odjeće, obuće, kućanskog tekstila. Uz pripremu vune za kasnije korištenje vodio se i bogat društveni život. No sve je to pomalo zamrlo još 60.-ih godina prošlog stoljeća kada su s naglom industrijalizacijom postali dostupni mnogi gotovi proizvodi.

Od tada vuna postaje sve veći ekološki problem.

Prema podacima DZS za 2021. godinu u Hrvatskoj se uzgajalo 654.000 ovaca, a znamo li kako se s jedne godišnje ostriže u prosjeku 5 kg vune, dolazimo do podatka kako na raspolaganju godišnje imamo više od 3,25 tisuća tona vune.

Ona uglavnom ostane neiskorištena, a sve više predstavlja i ekološki problem zbog odbacivanja u okoliš ili još gore, paljenja.

Od vune do WOONE

Sve njene vrijednosti, prepoznao je zeleni startup projekt, koji je od vune započeo proizvodnju visoko vrijednog gnojiva, jednostavnog naziva WOONA.

Fizikalno- kemijska analiza WOONA organskog gnojiva od peletirane ovčje vune provedena je u EU ovlaštenom laboratoriju i pokazala je da je WOONA alkalne reakcije (ph=8,74), bogato opskrbljena dušikom (do 10%) i ukupnim kalijem (do 6,5%), a slabije opskrbljena fosforom, kalcijem i magnezijem. Gnojivo sadrži i određenu količinu željeza i mangana, dok je prisutnost teških metala ispod dopuštene količine.

 

Korisna za sve vrste bilja

WOONU možete koristiti za prihranu sveg bilja, kako onog zasađenog u polju, tako i u teglama. Osim što će vašim biljkama osigurati izvor važnih hranjiva, u isto će vrijeme poboljšati i strukturu tla, čiji će vodozračni režim postati primjereniji uzgoju. Ovo je posebno značajno kod teških, glinastih tala koje WOONA čini rahlijima i prozračnijima. Prednost je WOONE pred drugim gnojivima i ta što se iz nje hranjive tvari otpuštaju postupno, kroz razdoblje i do šest mjeseci te što biljke WOONOM ne možete predozirati.

U isto vrijeme, WOONA zadržava i do 20 puta više vode od svoje težine, što smanjuje potrebu za intenzitetom zalijevanja.

WOONA je korisna i u sprječavanju šteta koje prave puževi. Dovoljno je uokolo biljaka rasuti tanak sloj peleta, preko kojeg puževi neće prolaziti, a vaše će biljke na ekološki način ostati zaštićene od ovih čestih nametnika.

Kako koristiti WOONU?

U vrtu kod pripreme gredica za sadnju povrća dodajte 70-150 grama WOONE po svakom metru četvornom površine, te ju plitko ukopajte do dubine od oko 5 centimetara. Nakon što zasađene biljke porastu, dodajte još između 50 i 100 grama. Količine ovise o uzgajanoj vrsti.

Kod uzgoja voćki i ukrasnog grmlja, u proljeće uz svaku biljku prospite oko 60 grama WOONE, te ju plitko ukopajte u tlo.

WOONU je moguće koristiti i kod presađivanja lončanica. Oko 20 grama WOONE izmiješajte s jednom litrom supstrata te tu mješavinu koristite za sadnju/presađivanje sobnog bilja ili vanjskih lončanica. Uz dodavanje WOONE, za uzgoj će biti dobri i mnogo jeftiniji supstrati od onih razvikanijih iz cjenovno viših kategorija.

Prikladna za ekološku proizvodnju

WOONA je nositelj ESY-CERT services EKO certifikata, kao proizvod sukladan za korištenje u ekološkoj proizvodnji te udovoljava odrebama Uredbe (EU) 2018/848 o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, sa izmjenama i dopunama. Procjena je izvršena u skladu s Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) unutar okvira European Input List. (https://www.inputs.eu/)

Prednosti WOONE već su prepoznali brojni vrtlari, kako u amaterskom tako i profesionalnom uzgoju povrća, voća i cvijeća. Učinite i vi dobro svojim biljkama te učinite mali, ali važan korak prema očuvanju okoliša.

WOONA dolazi u pakiranjima od 1 i 20 kg, a gdje kupiti WOONU doznajte na linku

dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr.