posadi sam

Savjeti za uređenje ukrasnog vrta

Uređenje vrta predstavlja radnju koja će vam donijeti mnogo zadovoljstva. No tijekom planiranja njegova budućeg izgleda vjerojatno ćete naići na bezbroj problema.


Vrt možete početi uređivati ispočetka, ukoliko ste tek uselili u novoizgrađenu kuću, ili pak možete prionuti njegovom preoblikovanju ako izgledom dosadašnjeg vrta niste zadovoljni.

Oni prvi su svakako u povoljnijoj poziciji, jer mogu utjecati na mnoge bitne činjenice. Najidealnije bi bilo planirati izgled vrta zajedno sa projektiranjem kuće, jer kuća i vrt predstavljaju nerazdvojni dio. Trebalo bi težiti tome da vrt ima funkciju proširenja boravišnog prostora kuće.

Ako ste uselili u kuću koja već ima uređen vrt, ne poduzimajte nikakve drastične radnje tijekom prve godine, budući ćete tijekom sezona uočiti sve njegove prednosti i nedostatke.

Svejedno, preoblikujete li dosadašnji vrt, ili podižete novi, prvo što biste trebali učiniti jest razmisliti kakav vrt želite.

Na taj ćete način uštedjeti vrijeme i novac, a vjerojatno ćete biti lišeni i brojnih presađivanja biljaka i izgradnje elemenata u godinama koje slijede.

Korisno je na papir prenijeti i neke ideje koje želite realizirati u vrtu, iako mnoge od njih vjerojatno nikada neće biti provedene u djelo.

Ne manje važno jest i odrediti stil u kojem je izgrađena kuća i od kojih materijala, kako vrt ne bi odudarao. Prilikom izrade nacrta budućeg vrta uvijek neka su vam na umu funkcionalnost i estetika.

Od početne skice do idejnog rješenja

skica posjedaPlaniranje na papiru omogućuje nam da željene elemente rasporedimo na bezbroj različitih načina, dok ne pronađemo onaj raspored koji nam se čini najbliže savršenom.

Prvo valja izraditi grubu skicu posjeda sa ucrtanim dimenzijama. Najčešće se nacrti izrađuju u mjerilu 1:100 (1 m u prirodi = 1 cm na papiru).

Sljedeći korak je da ucrtate položaj kuće, a pri tome je bitno ne zaboraviti ucrtati točan položaj prozora i vrata na njoj. Bitno je stoga što ćete na taj način imati jasniju predodžbu koje vizure vrta naglasiti, gdje postaviti terasu, staze i sl. tj. gdje ćete smjestiti detalje u kojima ćete moći uživati sjedeći u svom domu.

Prije određivanja razmještaja biljnog materijala mora se voditi računa o orijentaciji vašeg vrta, odnosno u kojim njegovim dijelovima prevladava sunce, a u kojima sjena. Jednako tako važno je voditi računa o različitim nagibima, pokosima te o položaju instalacija ispod i nad zemljom. Ucrtajte i njih.

Potrebno je naznačiti područja na kojima često pušu vjetrovi, tlo koje je izrazito vlažno ili suho, te postojeće bilje koje želimo zadržati.

Sve su ovo bitni parametri koji će nam nakon što se upoznamo s njima bitno olakšati izbor biljaka.

Budući da je vrt intimni prostor u kojem se nastojimo opustiti u krugu svoje obitelji potrebno je smanjiti neugodne utjecaje okoline. Zato ćemo na dijelovima parcele koji graniče sa susjedima ili prometnicama zasaditi gustu živicu koja će stvarati dojam zelenoga zida.

S druge pak strane, ako imate sreću da živite na položaju koji je odijeljen od susjedne parcele, a pogled iz vrta vam puca na primjerice obalu i more, takav ćete pogled svakako nastojati sačuvati i na tom mjestu predvidjeti minimalnu sadnju.

Trebate razmotriti i potrebe članova vaše obitelji. Što svaki od njih želi raditi u vrtu. Uzgajati povrće, roštiljati, provoditi vrijeme čitajući knjigu u ugodnoj hladovini.

Ukoliko imate malu djecu isplanirajte odmah prostor za njihove potrebe, kao primjerice pješčanik i sl.

Neki će možda u vrtu poželjeti i manji staklenik za uzgoj presadnica.

Veliku ulogu u izgledu budućeg vrta ima i činjenica koliko ste vremena spremni uložiti za njegovanje vrta, te koliko novca planirate uložiti u njega.

Tako je npr. u dvorišta vikendica u kojima boravimo tek povremeno tijekom godine bolje posaditi vrste koje nisu zahtjevne u pogledu njege, primjerice razne vrste ukrasnog drveća i grmlja. Nakon što ste razmotrili sva gore navedena pitanja, možete prionuti izradi nacrta.

Početna skica na kojoj ste ucrtali osnovne elemente vrta, neka vam posluži kao osnov. Preko ovog osnovnog nacrta, pravimo nacrte sa rasporedom sadnje biljnog materijala te rasporedom staza kojima povezujemo sve dijelove vrta u jednu cjelinu.

Odabir biljnog materijala

Juka
Juka

Kod odabira biljnog materijala uvijek imajte na umu kako valja saditi samo one biljke koje su prilagođene za sadnju u određenom klimatu. Nerijetko se naime događa da u našim rasadnicima prodaju biljke koje su jednostavno osuđene na propadanje.

Isto je tako važno prilikom izbora biljaka voditi računa o tome kolike će one biti u svojoj punoj zrelosti, a ne kolike su u trenutku sadnje. U protivnom bi se moglo dogoditi da nekoliko godina po sadnji vrt izgleda zagušen brojnom vegetacijom, što ni u kom slučaju ne izgleda lijepo.

Kao što je i naprijed navedeno, prilikom uređenja okoliša bitno je uzeti u obzir izloženost vrta stranama svijeta. Ovisno o njima birat ćemo biljni materijal.

Dijelovi vrta orijentirani ka jugu najtopliji su i najsunčaniji. Sukladno tome, tamo valja saditi biljke koje dobro podnose veliku izloženost suncu, vrućinu i nedostatak vlage tijekom ljetnih mjeseci. Južna je strana stoga najpogodnija za sadnju brojnih sukulenata, juka. Dobro će uspijevati i neke visoke cvjetnice poput stolisnika, zatim brojne ljetnice, ruže.

Nasuprot tome na sjevernu stranu valja saditi vrste kojima odgovaraju zasjenjena područja, kao npr. iglicu, hostu , hortenziju.

Idealna područja na kojima uspijeva većina vrsta jesu ona orijentirana ka istoku i zapadu, makar moramo voditi računa da na zapadnu stranu ne sadimo vrste kojima bi mnogo poslijepodnevnog sunca ljeti moglo škoditi.

Još nekoliko savjeta

Prednji dio vrta koji graniči s ulicom, dio je koji je najizloženiji pogledima. Njegovu uređenju valja posvetiti posebnu pozornost i u njega valja zasaditi najljepše biljne vrste. Kod odabira vrsta birajte one dugotrajnije cvatnje koje ćete ukomponirati sa nekoliko zimzelenih grmova, kako bi taj dio vrta i tijekom zime bio interesantan.

Ukoliko vam je dio vrta zasađen gustim raslinjem, zasjenjen je i djeluje pomalo depresivno. Kako bi ste i u ovaj dio vrta unijeli dašak svježine, smjestite u njega nekoliko biljaka koje cvjetaju bijelim cvjetovima, ili imaju pak svijetlo lišće.

Maleni vrtovi mogu se vizualno učiniti širima i većima ukoliko u njemu prevladava cvijeće koje cvjeta plavo. Zato kod izbora biljnih vrsta za sadnju u manje vrtove odlučite se za veliku lepezu vrsta plavog cvijeta.

Kod oblikovanja uskih i dugačkih vrtova se mora težiti tomu da prostor ne nalikuje dugačkom i ravnom hodniku već ga se dijagonalnim linijama lomi stvarajući tako dojam širine.

Mali vrt koji je razdijeljen kakvim stazicama ili obrubima niske živice doimat će se većim.

Kod sadnje stabala u blizini vodovodnih i kanalizacijskih instalacija valja biti naročito oprezan. Vrste koje imaju duboko korijenje, primjerice orah, kesten, bor valja izbjegavati, budući bi svojim žiljem mogli oštetiti podzemne instalacije.