christmas

Jela ili smreka – kako ih razlikovati?

Kada započne prodaja drvaca, tada se često nalazimo u nedoumici kakvo drvo kupiti. Šetamo među nabacanim jelkama, smrekama i koju god da uzmemo čini nam se kako naš izbor i nije baš najbolji. Trgovac će vas baš uvijek uvjeravati kako je baš ta idealna, kako ima pravilan raspored grana i sl.

Villa Giove

Odabir kvalitetnog drvca

Birajte drvce čvrstih grana koje će podnijeti teret ukrasa, lampica.

Provjerite svježinu drva na način da prelomite nekoliko iglica. Ako su iglice savitljive drvo je dobro, a ako se lome potražite drugo.

Protresite drvo. Ako i nakon nekoliko trešnji s njega otpadaju iglice potražite drugo. Ovo je vjerojatno presuho.

Kako ne bi ste nasjeli na priču kako kupujete jelku koja će se i najdulje održati svježa, a zapravo se radi o smreki, evo kako prepoznati o kojoj se vrsti radi.

Jela ili smreka?

Bodljikavu ili plavu smreku mnogi će vam podvaliti kao srebrni bor. Njene su iglice srebrno zelene boje, duge 2-3 centimetra. Bodljikave su, što ćete vjerojatno i sami osjetiti prislonite li ruku uz nju.

Iglice obične smreke tamnozelene su boje, duge 1-2 centimetra, također zašiljene. U toplim uvjetima stana vrlo brzo opadaju  pa njena kupovina i nije baš preporučljiva.

Krajobrazni projekti leaderboard

Obična jela ima 1,5-2 centimetra duge, sjajne tamnozelene iglice. S donje strane iglice imaju dvije bijele pruge.

Iglice s pri vrhu tupe, tako da pri dodiru nećete osjetiti bockanje. Dugo zadržava iglice pa je najzahvalnija i za duži boravak u domu.

Krajobrazni projekti leaderboard