christmas

Jela ili smreka – kako ih razlikovati?

Kada započne prodaja drvaca, tada se često nalazimo u nedoumici kakvo drvo kupiti. Šetamo među nabacanim jelkama, smrekama i koju god da uzmemo čini nam se kako naš izbor i nije baš najbolji. Trgovac će vas baš uvijek uvjeravati kako je baš ta idealna, kako ima pravilan raspored grana i sl.

Odabir kvalitetnog drvca

Birajte drvce čvrstih grana koje će podnijeti teret ukrasa, lampica.

Provjerite svježinu drva na način da prelomite nekoliko iglica. Ako su iglice savitljive drvo je dobro, a ako se lome potražite drugo.

Protresite drvo. Ako i nakon nekoliko trešnji s njega otpadaju iglice potražite drugo. Ovo je vjerojatno presuho.

Kako ne bi ste nasjeli na priču kako kupujete jelku koja će se i najdulje održati svježa, a zapravo se radi o smreki, evo kako prepoznati o kojoj se vrsti radi.

Jela ili smreka?

Bodljikavu ili plavu smreku mnogi će vam podvaliti kao srebrni bor. Njene su iglice srebrno zelene boje, duge 2-3 centimetra. Bodljikave su, što ćete vjerojatno i sami osjetiti prislonite li ruku uz nju.

Iglice obične smreke tamnozelene su boje, duge 1-2 centimetra, također zašiljene. U toplim uvjetima stana vrlo brzo opadaju  pa njena kupovina i nije baš preporučljiva.

Obična jela ima 1,5-2 centimetra duge, sjajne tamnozelene iglice. S donje strane iglice imaju dvije bijele pruge.

Iglice s pri vrhu tupe, tako da pri dodiru nećete osjetiti bockanje. Dugo zadržava iglice pa je najzahvalnija i za duži boravak u domu.