Naglo propadanje pelargonija

Često se, baš u vrijeme kada su najljepše i u punoj cvatnji, pelargonije jednostavno osuše i to doslovce kroz nekoliko dana. Uzrok su različite bakterioze, poput bakterijske pjegavosti lista, bakterijske truleži ili truleži stabljike. Bakterija uništava biljne provodne snopove, pa bez obzira na učestalo zalijevanje, biljka zbog nemogućnosti iskorištenja vode, brzo vene i ugiba. Grančice i listovi postaju crni, suhi, a kora naborana.

Na žalost, biljke koje su se osušile, zaražene su najvjerojatnije još u rasadniku dok su na ukorjenjivanje stavljane reznice sa zaraženih matičnih biljaka. Širenju pogoduje i zaražen supstrat za uzgoj presadnica, kao i zaražena oprema kojom se reznice uzimaju.

Simptomi pri visokim temperaturama

Simptome na kupljenim biljkama nećemo primijetiti odmah, s obzirom da ih sadimo krajem travnja i u svibnju, kada temperature zraka još uvijek nisu visoke. Širenju bolesti naime pogoduju temperature više od 22 stupnja C, a što su više, simptomi su izraženiji. Zato se često pogrešno shvaća kako je biljka doživjela šok od visokih temperatura, odnosno često se spominje i kako se biljka “skuhala”.

Na pojavu simptoma utječe i vlaga supstrata i zraka. Što su više, simptomi su izraženiji. Dakle, već početkom ljeta, s porastom temperatura i intenzivnijim zalijevanjem, Pojavljuju se opisani simptomi.

Nema učinkovitog sredstva za suzbijanje

Ne postoje učinkovita sredstva kojima bi se ova zaraza mogla suzbiti u potpunosti, već je moguće usporiti njeno širenje. Zato je potrebno pridržavati se nekih higijenskih mjera kako bi se barem pokušalo spriječiti ovu bolest. Pri tome je kod proizvodnje presadnica potrebno koristiti sterilne supstrate i posuda, preventivno zalijevanje mladih biljčica zaštitnim sredstvima i dr. Ako smo imali tu „nesreću“ i kupili već zaraženu biljku, na žalost, malo toga možemo učiniti.